Jouluruokien valmistaminen aiheuttaa stressiä monessa kodissa. LEHTIKUVA / TEPPO JOHANSSON

Ahdistaako joulu? Psykologi kehottaa kysymään itseltään nämä asiat

Tarkasti suunniteltu perhejuhla voi muuttua suorittamiseksi.
Picture of Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähestyvä joulu voi aiheuttaa stressiä monessa kodissa. Ennen perhejuhlaa koti pitää saada siistiksi, ostaa jouluruoat valmiiksi ja vielä valmistaa ne. Sen lisäksi kaikille pitää ostaa joululahjat ja paketoida ne. Joulukortitkin pitää muistaa lähettää sukulaisille ja ystäville.

Näin ollen hiljentymisen ja yhdessäolon juhlaksi mielletty joulu voikin helposti muuttua ahdistusta aiheuttavaksi suoritustapahtumaksi. Jatkuvan kiireen keskellä saattaa kokonaan unohtua, miksi joulua edes vietetään tai mitä varten kaikki valmistelut edes ovat.

Omaa oloaan voi lievittää pysähtymällä miettimään, mitkä asiat aiheuttavat itselle eniten stressiä.

Neuropsykologian erikoispsykologi Laura Sokka huomauttaa, että tunnemme stressiä sellaisista asioista, jotka itse koemme tärkeäksi ja joista välitämme. Jos kokee stressiä lähestyvästä joulusta, se kertoo siitä, että joulussa on itselleen jotain merkityksellistä. Se voi olla esimerkiksi toive viettää juhlaa läheisten kanssa tai huoli läheisen hyvinvoinnista.

Jos lähestyvä joulu kaikkine valmisteluineen tuntuu aiheuttavan paljon huolta ja stressiä, Sokka kehottaa pohtimaan juuri sitä, mikä juhlassa itselle on tärkeää.

– Silloin pääsee paremmin kiinni siitä, mitkä asiat joulussa stressaavat. Silloin myös huoli stressistä lievittyy, Sokka neuvoo Verkkouutisille.

Joulustressiä voi lieventää esimerkiksi kiinnittämällä huomiota siihen, millaisiin asioihin haluaa panostaa.

– Voi miettiä, että mitkä asiat eivät ole tärkeimpiä ja mistä voisi luopua. Tämä voi liittyä esimerkiksi siihen, jos aiemmin jouluna asiat on tehty aina tietyllä tavalla, mutta nyt jaksaminen tai resurssit eivät välttämättä riitä siihen.

Stressiä saakin lievennettyä pohtimalla, voisiko tänä jouluna jonkin valmistelun tehdä eri tavalla. Jos esimerkiksi jouluruokien hankinta ja valmistus tuntuu hirveän kuormittavalta, osan tuotteista voi ostaa valmiina tai jättää kokonaan pois joulupöydästä.

Joulun on perinteisesti ajateltu olevan rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa. Juhlan tarkoitus voi mennä pilalle, jos joulusta tuleekin kaikkine valmisteluineen stressiä aiheuttava tapahtuma, jonka kulku on suunniteltu tarkasti etukäteen.

– Voi miettiä, meneekö kaikki huomio siihen, että asiat pitää suorittaa tietyllä tavalla kuin on etukäteen ajatellut. Eli mihin se huomio joulunvietossa ja järjestelyissä menee, Sokka toteaa.

Hän huomauttaakin, että suunnitelmista riippumatta asiat voivat aina muuttua. Se riippuu ihmisestä, miten muutoksiin suhtautuu ja antaako muutosten pilata suunnitelmat. Yksi esimerkki voi olla se, että juuri ennen joulua yksi tai useampi perheenjäsen sairastuu vatsatautiin.

– Sekin riippuu näkökulmasta, antaako joulun yllättävien muutosten takia mennä pilalle vai suhtautuuko asiaan niin, että nyt juhlaa vietetäänkin eri tavalla, Sokka sanoo.

Elämässä on ylipäätään hyvä muistaa, että kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan.

Joulujärjestelyissä kannattaa keskittyä sellaisiin asioihin, jotka ovat itselle tärkeitä. PIXABAY
Monet asiat aiheuttavat stressiä

Stressi ei kosketa vain joulunviettoa. Nykyajan yhteiskunta on todella suorituskeskeinen, minkä seurauksena ihmisillä on taipumus stressata monenlaisia asioita.

– Stressin aiheuttajat ovat monesti todellisia. On taloudellisia huolia, huolta toimeentulosta tai hoidettavia asioita on liikaa, Sokka sanoo.

Jos elämä tuntuu aiheuttavan liikaa stressiä, Sokka kehottaa havainnoimaan, mitkä asiat aiheuttavat eniten stressiä juuri sillä hetkellä ja millä tavalla itse reagoi stressaantumiseen.

– Jos vaan yritämme puskea eteenpäin ja yritämme päästä stressistä eroon ilman, että pysähdymme miettimään, mitä se stressi ja siihen liittyvät omat reaktiot oikeasti kertovat, silloin ikään kuin ylläpidämme ongelmaa.

Tällaisessa tilanteessa kannattaa pysähtyä pohtimaan, mikä stressissä on sellaista, josta oikeasti itse välittää.

– Voi miettiä vaihtoehtoja, mitä minä tässä tilanteessa voin tehdä tai mitä kannattaa tehdä, Sokka neuvoo.

Monet stressiä aiheuttavat asiat ovat sellaisia, joihin ei itse voi vaikuttaa. Myös se on hyvä tiedostaa, että kaikkiin asioihin ei voi vaikuttaa ja hyväksyttävä tosiasia.

– Stressin määrä ei aina välttämättä vähene, mutta huoli siitä vähenee, kun oppii kohtaamaan sen. Kohtaaminen antaa meille enemmän mielenrauhaa.

Kun huoli stressistä vähenee, silloin tulee enemmän tilaa myös palautumiselle. Samalla myös kova suorittamisen kierre voi hellittää.

– Se voi olla myös sitä, että nyt en järjestä joulupöytään kaikkia niitä ruokia kuten aiemmin. Se voi olla sellainen asia, joka voi auttaa stressin hallinnassa, Sokka toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)