Maahanmuuttoviraston palvelupiste Helsingin Malmilla. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

SDP:stä vaaditaan parempaa suojaa ulkomaalaisille työntekijöille

Kansanedustajat vastustavat kolmen kuukauden työllistymisvelvoitetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi lausunnon ulkomaalaisten työntekijöiden maastapoistumissäännöstä.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että ulkomaalaislain muuttamisen myötä Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen olisi löydettävä uusi työ kolmessa kuukaudessa, jos heidän työsuhteensa päättyy ennenaikaisesti. Joillekin ryhmille tämä aikaraja olisi kuusi kuukautta. Työnantajille tulisi myös velvollisuus ilmoittaa, jos ulkomaalaisen työntekijän työsuhde päättyy ennenaikaisesti.

SDP:n kansanedustat valiokunnassa vastustavat hallituksen esitystä.

– Esitetyt aikarajat ovat liian tiukat. Esitys tulee koskemaan käytännössä täällä jo työskennelleitä ammattilaisia. Ne osaltaan tulevat heikentämään Suomen houkuttelevuutta ulkomaisten osaajien silmissä liian tiukkojen rajojen vuoksi kun osaajat valitsevat, mihin maahan haluavat lähteä töihin. Selkeät ja riittävän pitkät rajat lisäävät Suomen kiinnostavuutta työntekomaana, kertoo kansanedustaja Lauri Lyly (sd.).

– Lähes kaikki lausunnonantajat pitivät kolmen kuukauden suoja-aikaa liian lyhyenä. Esimerkiksi nykyisessä taloustilanteessa voi olla erittäin vaikeaa löytää uusi työpaikka kolmessa kuukaudessa. Tämä tuo epävarmuutta myös työntekijän perheelle, sillä heidän oleskelulupansa on usein sidottu perheenjäsenen työperäiseen oleskelulupaan, hän jatkaa.

Kansanedustaja Nina Malmin (sd.) mukaan työllistymiseen kolmessa tai kuudessa kuukaudessa vaikuttaa myös hakuprosessien pituus.

– Vieraskielisillä työnhakijoilla työnhaku- ja rekrytointiprosessit ovat usein pitkiä, ja työllisyys on suhdanneherkkää. Vieraskielisiä lisäksi syrjitään useammin työnhaussa, hän sanoo.

Kansanedustaja Piritta Rantasen mukaan tilanne on lisäksi kohtuuton niille, jotka asuvat omistusasunnossa.

– Harva pystyy hankkiutumaan siitä eroon kolmen kuukauden sisällä. Saatikka siinä tilanteessa, kun he ovat yrittäneet saada töitä, mutta eivät ole tässä onnistuneet, hän sanoo.

– Tutkimusten mukaan noin 55 prosenttia ei-pysyvillä työperäisen oleskeluluvan omaavista henkilöistä on työttömänä yli kolme kuukautta työsuhteen päättymisen jälkeen. Tämä osoittaa, että kolmen kuukauden aikaraja on liian lyhyt, ja se asettaa ulkomaalaiset työntekijät kohtuuttomaan asemaan. Pidempi suoja-aika olisi järkevämpi ja oikeudenmukaisempi ratkaisu.

Lakimuutos voi kansanedustaja Timo Suhosen (sd.) mukaan johtaa työperäisen hyväksikäytön lisääntymiseen.

– Jos ulkomaalaisen työntekijän on pakko ottaa vastaan mikä tahansa työpaikka säilyttääkseen oleskelulupansa, he voivat joutua hyväksymään huonot työehdot. Tämä lisää työnantajan valtaa työntekijään nähden ja voi johtaa hyväksikäyttöön

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)