Kristillisdemokaattien kansanedustaja Päivi Räsänen (vas.) ja SDP:n kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen jälkeen Helsingissä 16. toukokuuta 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Päivi Räsänen avautuu Krista Kiurusta: Olen välillä laittanut hänelle henkilökohtaisen viestin

Sote-valiokunnassa useilla eri vaalikausilla istunut kansanedustaja kuvaa tilannetta nyt poikkeukselliseksi.
Picture of Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Onhan tämä erittäin poikkeuksellista. Ei tällaista ole koskaan aikaisemmin ollut, huoahtaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Päivi Räsänen (kd.). Kyseinen valiokunta ja sen puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) ovat viime päivinä pyörineet otsikoissa. Maratonkokouksia. Hermojen pettämistä. 17 minuutin puheenvuoro.

Räsänen puuskahti alkuviikosta toimittajille valiokunnan ovella, että ”totta kai” asiat olisivat olleet nopeammin vietävissä. Hän ei silloin halunnut avata syitä tarkemmin. Nyt hän on valmis puhumaan.

– Ja nimellään, eikö vaan? hän vielä tarkistaa haastattelun alussa ja kuittaa, että ”hyvä”.

Päivi Räsästä kannattaa kuunnella. Hän on toiminut kansanedustajana pian 30 vuotta. Kokemusta on sosiaali- ja terveysvaliokunnan työstä jäsenenä tai varajäsenenä tätä ennen neljältä eri vaalikaudelta. Krista Kiurun persoonana hän tuntee myös hyvin. He olivat samaan aikaan ministereitäkin Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa.

Mutta kyse ei ole pelkästään Krista Kiurusta. Vaan myös hänen taustapuolueestaan SDP:stä.

Päivi Räsänen toteaa puhelimessa suoraan, että työskentely valiokunnassa on ollut viime aikoina ”oikeesti todella, todella kuormittavaa”. Kaiken huipentuma oli 17 tunnin maratonkokous, joka päättyi kello yhdeltä yöllä. Hän uskoo, että moni on ollut ihan pelkästään väsynyt, mikä on purkautunut huonona käytöksenä.

Mitä tarkoitit sillä, että asiat olisivat olleet ”totta kai” nopeammin vietävissä eteenpäin?

– Tarkoitan sitä, että kokousajasta hyvin suuri osa, joskus lähes kokouaika, on mennyt erilaisiin työjärjestysasioihin.  Siis ei itse lakiesityksiin. Eikä sosiaali- ja terveyspolitiikkaan, vaan keskusteluun ja kiistelyyn siitä, missä järjestyksessä asioita käsitellään, milloin pidetään tauko, pidetäänkö taukoa. Ja sitten on lisäksi ollut paljon tätä keskinäistä syyttelyä.

– Tätä kaikkea on ollut hirvittävän turhauttavaa seurata sivusta. Tai olenhan minä ollut siellä mukana, mutta olen yrittänyt olla maltillinen enkä mennä mukaan tällaisiin turhanpäiväisiin riitelyihin. Mutta onhan tämä vienyt aikaa, summaa Räsänen.

Sitten on asian toinen puoli, joka on Päivi Räsäsen mukaan myös tunnustettava. Sote-valiokunnalla on ollut käsiteltävänään ”valtavan isoja” hallituksen esityksiä, ”historiallisen paljon” esityksiä. Poliittisesti hyvin vaikeita. Ja kiistanalaisia.

SDP:n ryhmäjohtajan Tytti Tuppuraisen viesti eduskunnassa toimittajille oli, että valiokunnan ongelmat johtuvat vain hallituksesta, joka on tuonut ”poikkeuksellisen paljon lakiesityksiä valiokuntaan, osa myöhässä ja huonosti valmisteltuja”. Hän ei nähnyt Krista Kiurun johtamistavassa mitään moitittavaa. Miten kommentoit tätä?

– Se (hallituksen toiminta) ei ole pelkästään ongelma. Sen haluan tässä myös sanoa, että on hyvin tyypillistä valiokunnissa – muissakin kuin sote-valiokunnassa – että esitykset (hallituksen) tulevat ikään kuin vaillinaisesti valmisteltuina. Se ei ole mitään uutta. Ministeriöissäkin on kiirettä. Ja sitä on ollut vuosikausia, ei pelkästään tämän hallituksen aikana. Eli esityksiä joudutaan korjaamaan, niissä on puutteita ja niitä joudutaan käyttämään perustuslakivaliokunnassa.

– Tämä ei ole mielestäni ongelman ydin tässä.

Ongelmia periytynyt Marinin hallitukselta

Päivi Räsänen nostaa tässä yhteydessä esiin asian, joka ei ole noussut julkisuudessa keskusteluun. Ja se liittyy edeltävän Sanna Marinin (sd.) hallituksen perintöön ja sote-uudistukseen, joka jäi keskeneräiseksi monella tapaa. Ja sitä on jouduttu korjailemaan.

– Ja esimerkiksi tämä sairaalaverkkouudistus on osa sitä, koska sote-uudistuksen tavoite on siirtää painopistettä perusterveydenhuoltoon, jolloin erikoissairaanhoitoa joudutaan tietyiltä osin keventämään.

– Ongelmia on siis periytynyt myös Marinin hallitukselta.

Päivi Räsänen pitää hetken tauon. Ja jatkaa sitten:

– Mutta sitten jos mennään näihin henkilökemioihin ja johtamistyyliin…

Lause katkeaa ja Räsänen punnitsee sanojaan. Hän sanoo yrittävänsä olla aina aika varovainen ihmisiä arvioidessaan. Ei halua lähteä syyttelemään ketään. Polttamaan siltoja suuntaan jos toiseen, koska politiikassa toimiessa tarvitaan jatkossakin kykyä yhteistyöhön, mutta:

– Onhan se tosiasia, että Krista Kiurulla on hyvin omintakeinen tapa vetää valiokuntaa, ja toimia noin ylipäänsä. Minähän tunnen hänet hyvin, oltiin ministereitäkin samassa hallituksessa.

Ensin Räsänen haluaa listata positiiviset puolet:

Osaava.

Paneutuu huolellisesti asioihin.

– Mutta kaikkihan me tiedämme, että hän pitää hirvittävän pitkiä puheenvuoroja. Ja on myös taitava siinä oman puolueen politiikan edistämisessä, minkä takia demarit ovat varmasti halunneet hänet tähän.

Miten paljon nämä pitkät puheenvuorot ovat viivästyttäneet asioiden käsittelyä valiokunnassa?

– Voin sanoa suoraan, että olen välillä laittanut hänelle henkilökohtaisen viestin, että huomaatko, Krista, että käytät itse tosi pitkiä puheenvuoroja? Mihin hän on ihan ystävällisesti vastannut….en tiedä, huomaako hän tätä edes itse aina, Räsänen pohtii.

Poliittiset palopuheet turhia

Julkisuudessa on kerrottu hallituspuolueiden kellottaneen Kiurun puheenvuoroja, joista pisin oli asiantuntijalle esitetty 17 minuutin kysymys.

Räsäsen mukaan pitkät puheet eivät yksinään selitä aikataulujen paukkumista. Ja valiokunnassa pidetyn pelisääntökeskustelun jälkeen ”Krista on laittanut aika vauhdillakin asioita menemään”.

– Enemmän se on tämä kokonaisuus, aloittaa Räsänen ja pitää pitkän tauon ennen kuin jatkaa:

– No, jossa oppositio on pyrkinyt tietyllä tavalla myös pitkittämään asioita. Sanotaan vaikka, että yömyöhällä ehdotetaan nimenhuutoäänestyksiä asioissa, joissa riittäisi hyvin käsiäänestys.

Valiokunnan ex-puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) puhui Verkkouutisten haastattelussa siitä, että politiikan teko kannattaisi jättää valiokunnan seinien sisällä vähemmälle. Miten arvioit tätä?

– En missään nimessä halua lähteä rajaamaan oppositioedustajien oikeuksia. Olen itsekin ollut oppositiossa ja tiedän, miten tärkeää on, että valiokunnassa pystyy tuomaan vastaesityksiä ja tekemään vastalauseita. Mutta sellaiset poliittiset palopuheet – ne kuuluvat enemmän istuntosaliin, puolueen omiin tilaisuuksiin tai vaalipaneeleihin.  Ne ovat turhia valiokunnassa, koska niillä ei enää muuteta kenenkään mielipidettä. Ja ne vievät vain aikaa.

”Tätä on vaikea arvioida, ellei ole itse kuulemassa”

Päivi Räsänen huoahtaa. Ties jo monennenko kerran haastattelun aikana.

– Tätä on varmasti vaikea arvioida, ellei ole itse kuulemassa niitä (palopuheita). Milloin on kysymys asioiden pitkittämisestä ja milloin se on sitten ihan asiallista opposition työskentelyä.

Sote-valiokunnan puheenjohtajaa Kiurua on syytetty jopa työpaikkakiusaamisesta. Valiokunnan jäsen Pia Sillanpää (ps.) nosti asian esille Iltalehdessä. Miten arvioit tätä?

– En ole itse kokenut, että minua on kiusannut kukaan. En ole itse tällaista termiä käyttänyt enkä…ilmeisesti joillakin on ollut tällainen kokemus. Itse en ole näin kokenut.

Sote-valiokunnan työn tehostamiseksi on väläytetty väliaikaista valiokuntaa. Tai töiden jakamista kahteen valiokuntaan. Ensimmäistä on ehdottanut eduskunnan varapuhemies Paula Risikko (kok.) ja jälkimmäistä valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) Ylen haastatteluissa. Mitä ajattelet tästä?

– Olen avoin erilaisille vaihtoehdoille, mutta tässä on se ongelma, että esimerkiksi sote-valiokunnan pilkkominen kahtia vaatisi valtavan isoa remonttia. Se ei tällä vaalikaudella varmasti edes onnistuisi ja sitten pitäisi miettiä myös edustuksellista demokratiaa.

Toiseksi Päivi Räsäsen mielestä valiokuntajärjestelmässä, jos sitä ryhdytään remontoimaan, ”olisi paljon muuta muokattavaa”. Räsäsen mielestä valiokuntia on kokonaisuudessaan ”ehkä enemmänkin liikaa”.

Hän nostaa esimerkiksi tulevaisuusvaliokunnan, jossa on itsekin ollut jäsenenä ja jonka työmäärä on ”pieni murto-osa” sote-valiokunnan työmäärästä. Kyseisen valiokunnan tehtävät voisi siirtää ”tulevaisuustyönä” muihin valiokuntiin, ja vahvistaa niitä tältä osin.

– Toki tuntuuhan se kohtuuttomalta, että sote-valiokunnassa istuvien kansanedustajan työ on, väitän näin, kohtuuttoman paljon työllistävämpää kuin muiden kansanedustajien. Mutta no, itsehän näihin tehtäviin hakeudutaan ja olen itsekin ajatellut, että minulla on osaamista tähän valiokuntaan. Uskoisin, että tämä raskain syksy valiokunnassa, se on kuitenkin nyt ohi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)