Suomi on mukana jalkaväkimiinat maailmanlaajuisesti kieltävässä sopimuksessa. / LEHTIKUVA / MATTI BJÖRKMAN

Miinakiellon purkamiseen kannustava aloite tänään eduskuntaan

Kansalaisaloite keräsi 50 000 nimeä neljässä päivässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jalkaväkimiinojen käytön kieltävästä Ottawan sopimuksesta irtautumista koskeva kansalaisaloite on luovutettu eduskunnan kanslialle keskiviikkoaamuna. Aloite keräsi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta neljässä päivässä siitä, kun nimien keräys itsenäisyyspäivänä aloitettiin.

Aloitteen käynnistäneen ryhmän mukaan aloitteen tarkoituksena on kannustaa eduskuntaa käynnistämään tarvittavat lainsäädännölliset valmistelut Suomen irtaantumiseksi Ottawan sopimuksesta. Tämä on merkityksellistä sikäli, että aloitteen tekijät eivät itse ehdota kansainvälisestä sopimuksesta irtautumista vaan toivovat, että eduskunta käsittelee asiaa normaalin menettelyn mukaisesti.

Ryhmä toivoo myös, että aloite edistää miinakiellosta irtautumista ja puolustuskyvyn vahvistamista koskevaa keskustelua niin eduskunnassa, hallituksen piirissä kuin laajemminkin suomalaisessa yhteiskunnassa.

Aloitteentekijöiden mielestä miinakysymys on tullut ajankohtaiseksi ja kiireelliseksi Venäjän aggressiivisen toiminnan vuoksi. Muuttuneessa tilanteessa jalkaväkimiinoja tarvitaan Suomen puolustuskyvyn vahvistamiseksi. Kun miinakieltosopimuksesta irtautumiseksi edellisen kerran tehtiin kansalaisaloite talvella 2022, ei vielä tiedetty, millaisia taistelutapoja Venäjä ryhtyisi Ukrainassa käyttämään. Nyt näyttää siltä, että Venäjä nojaa voimakkaasti jalkaväen massamaiseen käyttöön.

Yksi aloitteen seitsemästä käynnistäjästä, Suomen osallistumista sopimukseen neuvottelut ex-suurlähettiläs Pasi Patokallio huomautti Verkkouutisille joulukuun alussa, että Venäjä ei ole Ottawan sopimuksen allekirjoittajavaltio ja se käy hyökkäyssotaa naapuriaan vastaan. Kansainvälisiä sopimuksia täytyy noudattaa, mutta ikuisia ne eivät ole.

– En ole oikeustieteilijä, mutta tiedän, että kansainvälinen oikeus tuntee periaatteen rebus sic stantibus. Suomeksi: ”kuten asiat ovat”. Tämä tarkoittaa, että olennainen olosuhteiden muutos oikeuttaa sopimuksen irtisanomiseen. Aloite kannustaa eduskuntaa miettimään olosuhteita, joissa Suomi Naton jäsenenä puolustaa nyt Naton pisintä Venäjän-vastaista maarajaa, Patokallio sanoi.

Lue myös: Huippudiplomaatti oli neuvottelemassa Suomelle miinakieltoa: Nyt hän haluaa sopimuksesta eroon

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)