Vladimir Putin määräsi Venäjän puolustusministeriön kokouksessa luomaan Venäjän asevoimien joukoille yhtenäisen viestintäjärjestelmän, joka yhdistäisi tiedustelun ja asevoiman strategisella, operatiivisella ja taktisella tasolla. Hänen mukaansa Venäjän maavoimat käyttää jo yli 6 500:aa sotilasteollisen kompleksin kehittämää edistyksellistä sisäiseen viestintään tarkoitettua kannettavaa laitetta, jotka ovat nopeuttaneet tehtävänantoja.
Putinin mainitseman järjestelmää ovat kehittäneet muun muassa Rostehin tytäryhtiö Sozvezdie, Kalašnikov, LIS mobile, Groza ja ZOV. Venäjän sotabloggaajat ovat kuitenkin toistuvasti kritisoineet järjestelmää sen käyttökelvottomuudesta taistelukentällä.
Sozvezdie on kehittänyt yhtenäistä taktista johtamisjärjestelmää vuodesta 2000 lähtien. Venäjän joukot eivät koskaan ottaneet tätä ESU TZ (tai ASU TZ) -projektia käyttöön.
– Missä ja miten toimivat ne prikaatitason ESU TZ -laitteet, jotka puolustusministeriö osti käyttövalmiina Sozvezdieltä? Näin sen yksittäisiä osia… En ole koskaan nähnyt sitä täydessä käytössä enkä yhtään yksikköä, jossa jokainen sotilas tietäisi, miten sitä käytetään… ESU TZ:sta on paljon kysymyksiä, liian paljon… myös rahasta, joka käytettiin johonkin, jota ei näe, kirjoitti Z-bloggaaja NerV lokakuussa 2022.
Muut sotabloggaajat, kuten puolustusministeriötä lähellä oleva Rybar huomauttavat, että siihen käytettiin astronomisia summia rahaa. Roscosmosin entisen johtajan poika Aleksei Rogozin kutsuu ESU TZ:aa myyttiseksi. NerV:in mukaan uusia kehitelmiä alkoi ilmaantua, koska projektin kehittäjät eivät pystyneet tunnustamaan omaa epäonnistumistaan.
ESU TZ:n huonon toimivuuden selitetään johtuvan yleisestä toimintatavasta, jossa joukoille tuodaan uusi, kallis ja salainen laite. Se pannaan visusti talteen ja sille määrätään vartija, jotta kukaan ei vahingossakaan tuo sitä harjoitukseen, koska jos se särkyy tai hukkuu, komentava upseeri joutuu maksamaan siitä eläkkeelle asti. Kun pitää mennä sotaan, varastosta kaivetut laitteet eivät sovellukaan joukkojen käyttöön.
Rogozin kertoo joukkojen käyttävän kielloista huolimatta Telegramia ja ”Asevoimien ilmaiantaja” -bloggaajan mukaan jopa pikaviestintäpalvelu Discordia operatiivisen tiedon, maalikoordinaattien ja muun informaation vaihtoon. Se on miellyttävämpää, nopeampaa ja turvallisempaa kuin viestintä kiinalaisilla radioilla.