– Helliikö Suomi hyväpalkkaisia? Totuus voi yllättää poliittista debattia seuraavan kansalaisen, Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo.
Hänen mukaansa tuloverotuksen progressio iskee Suomessa ankarasti.
Lehtinen on jakanut saatteeksi X:ssä alla näkyvän kuvan. Siinä näytetään perheettömän palkansaajan tämän vuoden tuloveroprosentti Suomessa eri palkkatasoilla verrattuna Euroopan vertailumaiden keskiarvoon.
Vertailussa ovat mukana Alankomaat, Belgia, Britannia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska ja Viro.
– Matalilla palkoilla olemme verrokkien tasoa, mutta palkan noustessa repeää iso ja kasvava ero meidän tappioksi, hän toteaa.
Suomen tuloverotus on jo vertailun alapäässä 32 500 euron bruttovuosituloilla verrokkeja pari prosenttiyksikköä korkeampaa. 50 000 euron tuloilla tuloveroprosentti on Suomessa 30,5 ja verrokkien keskiarvo taas 27,3. 77 500 euron kohdalla Suomessa kannetaan tuloveroa 37,8 prosenttia ja verrokkimaissa 33,1 prosenttia. Vertailu loppuu 155 000 euroon. Näillä vuosituloilla tuloveroprosentti on Suomessa 46,6 ja verrokkien keskiarvo 40,3.
Kuva on mukana tämän linkin takaa löytyvässä Veronmaksajain keskusliiton kansainvälisessä palkkaverovertailussa.
Siinä kiinnitetään huomiota myös muun muassa Suomen ja Ruotsin palkkaverotuksen eroihin. Ne korostuvat erityisesti noin 45 000 – 65 000 euron vuosituloilla. Esimerkiksi 50 000 euron vuosipalkalla tuloveroprosentti on Suomessa peräti 5,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Ruotsissa.
Vertailussa summataan pienten palkkojen verotuksen olevan Suomessa eurooppalaista keskitasoa. Progression myötä verotus muuttuu kuitenkin kireämmäksi, kun tulotaso nousee.
– Suomessa verotus rasittaa ankarasti työuralla etenemisen kannustimia tulotasosta riippumatta – keskipalkkaisen marginaaliveroprosentti on Suomessa Pohjoismaiden korkein ja suurituloisimman koko vertailujoukon toiseksi korkein Belgian jälkeen, vertailun yhteenvedossa todetaan.
Työn verotuksen keventäminen vahvistaisi liiton mukaan työllisyyttä ja kilpailukykyä.
Helliikö Suomi hyväpalkkaisia?
Totuus voi yllättää poliittista debattia seuraavan kansalaisen.
Progressio iskee Suomessa ankarasti.
Matalilla palkoilla olemme verrokkien tasoa, mutta palkan noustessa repeää iso ja kasvava ero meidän tappioksi:https://t.co/uoVLke3RPu pic.twitter.com/xZ5RsDJjC3
— Teemu Lehtinen (@TeemuTLehtinen) December 18, 2024