Torstaina julkaistu puolustusselonteko linjaa Nato-Suomen puolustuksen kehittämistä lähivuosille. Laaja ja monipuolinen selvitys ei anna vastauksia siihen, miten Nato-jäsenyydenkin edellyttämä informaatiopuolustus tullaan Suomessa toteuttamaan. Myös puolustusvaliokunnassa tämä on huomattu.
Puolustusselonteosta tullaan järjestämään mietintökäsittely. Kuultavien listalla on alustavasti jo sata asiantuntijaa, kertoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok).
– Eli erittäin iso projekti, jossa asiat pengotaan pohjamutia myöten, Kopra sanoo.
– Siinä pureudutaan myös infopuolustukseen ja siihen liittyviin kehitystarpeisiin.
Puolustusselonteon valiokuntakäsittelyt alkavat helmikuussa, kun eduskunta palaa joululomalta.
Puolustusvaliokunta voi osana mietintöään ottaa kantaa siihen, että informaatioturvallisuuden konsepti tulisi kehittää ja työryhmä nimittää. Informaatiopuolustuksesta ja tarpeesta järjestää se on kirjaus Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelmassa.
Disinformaation synnyttämää yhteiskunnallista vahinkoa ennaltaehkäistäkseen hallitus päivittää strategisen viestinnän toimintamallin sekä vahvistaa ja huomioi informaatiopuolustuksen osana uudistettavaa kyberturvallisuusstrategiaa, lukee hallitusohjelmassa.
Uusi kyberturvallisuusstrategia valmistui lokakuussa. Siinä linjataan, että informaatiopuolustus on tarkoitus huomioida osana strategisen viestinnän toimintamallia ja puolustusjärjestelmän osalta osana valtioneuvoston puolustuspoliittista selontekoa.
Informaatiopuolustusta käsitellään puolustusselonteossa enemmän kuin koskaan aiemmin tähän mennessä. Sana mainitaan 110 sivun laajuisessa selonteossa 13 kertaa. Moni näistä liittyy tietysti asian kuvailuun, mutta asiaakin on. Selonteossa linjataan, että informaatiopuolustuksen järjestely sisältyy laadittavaan informaatioturvallisuuden konseptiin.
Konseptia ei selonteossa määritellä. Käytännössä sellaisen tekeminen kuuluu asiaan nimitettävän työryhmän vastuulle. Tällainen työryhmä tarvitsee toimeksiannon.
– Työryhmän perustaminen ja asian organisointi on hallituksen asia, täsmentää Kopra. Hän aikoo ottaa asian esille ministeritasolla.
– Tuleeko tällainen työryhmä, ei tosiaan ole valiokunnan käsissä. Valiokunnan puheenjohtajana minun mielipiteeni kuitenkin on, että hallituksen olisi hyvä antaa toimeksianto sen nimittämiseksi.