Kreml Moskovassa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Neuvostovakoojien verkosto herätettiin – toimintaa eri puolilla Eurooppaa

Monia venäläisiä vakoojia on paljastunut soluttautuneena länsimaisiin yhteiskuntiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuonna 2010 Yhdysvaltojen viranomaiset paljastivat ja pidättivät kymmenen Venäjän ”nukkujaa” — vakoojaa, jotka olivat soluttautuneet vuosiksi elämään amerikkalaisina esikaupunkialueilla.

Vakoojat hyödynsivät salaisia viestejä ja peitenimiä, ja olivat eläneet tavallisen oloista perhe-elämää kohdemaassaan. Tätä ja useaa muuta tapausta käsittelee artikkelissaan Wall Street Journal.

Artikkelissa kerrataan monimutkaista kansainvälistä operaatiota, joka johti kahden venäläisvakoojan pidättämiseen Sloveniassa tänä vuonna. Pariskunta oli elänyt kaksoiselämää ensin Argentiinassa ja sitten Sloveniassa vuosikymmenten ajan. Perheen kaksi lasta eivät olleet tietoisia taustastaan.

Tapaukset ovat osa laajempaa ilmiötä, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin on salaa elvyttänyt.

Neuvostoliiton aikainen ”illegaalien” vakoojaohjelman juuret ulottuvat aina vuoden 1917 vallankumoukseen. Silloisen hallinnon eristäytyneisyys pakotti maan kehittämään vakoojien verkoston, jotka pystyivät toimimaan ulkomailla ilman diplomaattista suojaa.

Arki vakoojana oli usein karua. Pitkät odotusajat, kaksoiselämän aiheuttama stressi ja motivaation hiipuminen olivat tavallisia ongelmia. Monet ”illegaalit” päätyivät loikkaamaan lännen puolelle ja jatkoivat tavallista elämää siellä.

Neuvostoliiton romahtaessa vuonna 1991 monet sen vakoojista katosivat kaaoksen keskelle. Ulkomailla asuneet nukkujat jäivät vaille ohjeita ja tehtäviä. Länsimaissa uskottiin, että ohjelma hiipuisi.

Kun Putin nousi Venäjän presidentiksi vuonna 2000, hän ryhtyi hiljaa rakentamaan uudelleen perinnettä, johon oli saanut inspiraatiota myös nuoruudessa katsomistaan elokuvista.

Vakoojien koulutukseen perustettiin erityisiä akatemioita. Uudet kokelaat opettelivat kohdemaittensa kieliä, kulttuuria ja historiaa.

Latinalainen Amerikka nousi tärkeäksi alueeksi, sillä alueella pystyi helposti rakentamaan uusia henkilöllisyyksiä hyödyntäen korruptiota ja puutteellisia rekistereitä.

Agentteja ei lähetetä tekemään näyttäviä tekoja, kuten salamurhia, vaan keräämään hitaasti ja huomaamattomasti arvokasta tietoa vuosien, jopa vuosikymmenten aikana.

Viime vuosina monia venäläisiä vakoojia on paljastunut soluttautuneena länsimaisiin yhteiskuntiin. Heidän joukossaan on ollut esimerkiksi venäläisiä tiedustelu-upseereita, jotka esiintyivät tutkijoina Arktisella alueella ja yliopistossa Yhdysvalloissa sekä espanjalaisena kirjeenvaihtajana Ukrainan rintamalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)