Valkoinen talo Washington DC:ssä. LEHTIKUVA/VERKKOUUTISET

USA:n vaalit heikensivät demokratiaa eri tavalla kuin odotettiin

Picture of Maria Lindén
Maria Lindén
Kirjoittaja on Ulkopoliittisen instituutin tutkija, joka tekee Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahalla väitöskirjaa vaalivilpistä 2020-luvun Yhdysvalloissa.
Oikeusjutuilla ei ole ollut suurta merkitystä Donald Trumpin kannattajille, tutkija Maria Lindén sanoo näkökulmassaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennen Yhdysvaltojen marraskuun vaaleja moni pelkäsi, että republikaanien ehdokas Donald Trump saattaisi nousta valtaan vilpillisin keinoin. Toisin kävi. Äänestäjät valitsivat Trumpin yksiselitteisesti seuraavaksi presidentikseen eikä hän tarvinnut vilppiä päästäkseen tavoitteeseensa.

Trumpin vastaehdokas Kamala Harris kunnioitti demokratian pelisääntöjä ja hyväksyi tappionsa. Hänen kannattajansa noudattivat hänen esimerkkiään eivätkä pyrkineet muuttamaan vaalitulosta. Toisin kuin oli pelätty, vaaleista ei seurannut mellakointia eikä väkivaltaa.

Silti tämän vuoden vaalit olivat Yhdysvaltojen demokratian kannalta dramaattiset. Ne nimittäin osoittivat, että nyky-Yhdysvalloissa ehdokkaan avoimen epädemokraattiset teot ja puheet eivät estä äänestäjiä valitsemasta häntä maan korkeimpaan virkaan. Lisäksi ne paljastivat, miten heikosti vallan kolmijaon mukaiset instituutiot pystyvät puuttumaan presidentin yrityksiin käyttää valtaansa väärin.

Vallan kolmijaossa yksi kongressin ja oikeuslaitoksen tehtävistä on pitää huolta siitä, että presidentti toimii valtaoikeuksiensa rajoissa. Vaalituloksen valossa on kuitenkin selvää, ettei kumpikaan instituutio kyennyt saattamaan Trumpia vastuuseen hänen yrityksestään kumota vilpillisesti vuoden 2020 vaalien tulos.

Kongressin edustajainhuone pyrki tuottamaan Trumpille seuraamuksia nostamalla häntä vastaan virkasyytteen välittömästi sen jälkeen, kun tämän vaalivilppiyritys oli huipentunut väkivaltaiseen mellakkaan kongressin Capitol-rakennuksessa, ja Trumpin ensimmäistä virkakautta presidenttinä oli vielä jäljellä. Senaatin republikaanit kuitenkin asettivat puolueuskollisuuden demokratian edelle, ja republikaanienemmistöinen senaatti vapautti Trumpin virkasyytteestä.

Osa vapauttamisen puolesta äänestäneistä republikaaneista toisteli tuolloin, että tilivelvollisuuden aika kyllä koittaisi Trumpin presidenttikauden päätyttyä, ja että oikeuslaitos olisi oikea taho saattamaan Trumpin vastuuseen teoistaan. Myöhemmin republikaanit olivat kuitenkin lähes yksissä tuumin pöyristyneitä, kun oikeusministeriö asetti erikoissyyttäjän tutkimaan Trumpin toimia, ja erikoissyyttäjä päätyi nostamaan Trumpia vastaan useita vaalivilppiin ja Capitolin rynnäkköön liittyviä rikossyytteitä.

Lopulta oikeuslaitos ei kuitenkaan myöskään onnistunut saattamaan Donald Trumpia vastuuseen. Oikeuden rattaat kääntyivät hitaasti, ja neljä vuotta osoittautui riittämättömäksi ajaksi oikeusprosessien loppuun saattamiseen. Hitauden lisäksi huolta demokratian puolesta herätti korkeimman oikeuden toiminta.

Korkein oikeus päätti ottaa käsiteltäväkseen Trumpin puolustusasianajajien väitteen, jonka mukaan presidentillä on virkansa hoitoon liittyvissä asioissa hyvin laaja syytesuoja, ja ratkaisi asian Trumpin eduksi. Oikeuden päätöksen vastustajat tulkitsevat oikeuden antaneen kaikille tuleville presidenteille niin laajan syytesuojan, että he voisivat halutessaan vaikka salamurhauttaa vastustajiaan, järjestää sotilasvallankaappauksen pysyäkseen vallassa tai käyttää armahdusoikeuttaan kerätäkseen lahjuksia.

Viime kädessä päätös Trumpin kohtalosta jäi äänestäjille. Oikeusjuttu jatkui korkeimman oikeuden päätöksestä huolimatta vaaleihin saakka, mutta vaalivoitollaan Trump sai sen pyyhittyä pois ainakin neljäksi vuodeksi ja todennäköisesti ikiajoiksi.

Trumpin intohimoiset kannattajat toivoivatkin idolinsa vapautuvan oikeusjutustaan, jota he pitävät poliittisena ajojahtina. Monet muut kuitenkin äänestivät Trumpia ennemminkin oikeusjutusta huolimatta kuin sen vuoksi. Koko asialla ei ollut heille erityisen suurta merkitystä.

Trumpin silmissä kansa on joka tapauksessa antanut hänen teoilleen siunauksensa ja ilmaissut toivovansa tulevilta vuosilta toimia, joita Trump lupasi vaalikampanjassaan: vallan keskittämistä presidentin käsiin, kostoa poliittisille vihollisille, laittomasti maassa olevien joukkokarkotuksia ja armeijan käyttöä kotimaassa.

Tätä asialistaa Trump alkaa tammikuussa toteuttaa tilanteessa, jossa Korkein oikeus on antanut hänelle ennennäkemättömän syytesuojan ja kongressin puoluetoverit osoittaneet haluttomuutensa rajoittaa omaa puoluetta edustavan presidentin valtaa. Kansa on puhunut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
› Uutissyöte aiheesta ,
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)