Tilastokeskuksen ilmoittama 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendi on laskenut jo yli vuoden ajan. Työttömiä oli marraskuussa 36 000 enemmän kuin vuosi sitten, ja 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku on laskenut 76,3 prosenttiin vuodentakaisesta 77,5 prosentista.
– Varsinkin rakentamisen jyrkkä sukellus ja yksityisen kulutuksen merkittävästi odotettua hitaampi elpyminen näkyvät selvästi työttömien määrän kasvuna kuluneen vuoden aikana, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.
Hänen mukaansa työttömyyden kasvua ajaa Suomen heikko taloustilanne.
– Pitkittyneen heikon suhdanteen taustalla on muun muassa heikko kuluttajaluottamus ja tavaraviennin hidas toipuminen. Myös avoimien työpaikkojen määrä on laskenut, mikä vaikeuttaa uudelleentyöllistymistä. Lisääntyvä työttömyys ja kuluttajien heikko talousluottamus ruokkivat toisiaan ja vähentävät yksityistä kulutusta, Ohlsbom huomauttaa.
Hän toteaa, että ilmassa on myös varovaisen positiivisia merkkejä, kun Suomen talous on vähitellen alkanut toipua taantumasta.
– Orastava talouskasvu saa tukea laskevista koroista, matalana pysyneestä inflaatiosta ja palveluiden viennin elpymisestä. Asuntokauppa kääntyi selvään kasvuun, kun kauppoja tehtiin marraskuussa 17 prosenttia lokakuuta enemmän. Lisäksi teollisuuden ja palvelualojen yritysten luottamus on ollut viime aikoina hienoisessa nousussa.
Ohlsbom huomioi, että laskevat korot ja muut positiiviset signaalit eivät ainakaan toistaiseksi ulotu yksityiseen kulutukseen tai kuluttajien luottamukseen.
– Suhdannetilanne on siis edelleen haastava, ja työllisyystilanne jatkanee heikkenemistään alkuvuoden 2025 aikana. Työmarkkinat reagoivat talouden käänteisiin viiveellä, joten parempia aikoja joudutaan todennäköisesti odottamaan pitkälle ensi vuoden puolelle, Ohlsbom ennakoi.