Reilu kymmenesosa koiranomistajista (11 %) kertoo lemmikkinsä päässeen käsiksi sille vaarallisiin elintarvikkeisiin tai lääkkeisiin kotona, selviää LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä. Kaikkien lemmikkien omistajien osalta osuus oli kahdeksan prosenttia.
LähiTapiolan vahinkotietojen mukaan myrkytykset ovat koirien tapaturmaisten kuolemien yleisimpien syiden joukossa. Näiden ennaltaehkäisy on erityisen ajankohtaista jouluna, sillä monet ihmisten jouluherkuista ovat koirille vaarallisia.
– Suuren osan koirien akuuteista joulunajan vaivoista aiheuttaa se, että koira saa jotain normaalista poikkeavaa herkkua, jota sen ruoansulatus ei kestä. Esimerkiksi joulukinkun rasva ja suola voivat olla koiralle jopa hengenvaarallisia, sanoo LähiTapiolan korvausasiantuntija Anu Kostamo.
– Kinkun rasva voi aiheuttaa suolisto-oireita, kuten oksentelua tai ripulia ja pahimmillaan haimatulehduksen. Kinkun sisältämä suola taas voi olla haitallista erityisesti munuais- tai sydänsairautta sairastaville koirille ja kissoille, hän jatkaa.
Kinkun paistamisen jälkeen se kannattaa siirtää heti lemmikkien ulottumattomiin.
– Useimmat tietävät, että rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Lemmikkitalouksissa kannattaa lisäksi muistaa, että biojätteeseen laitettu rasva on hyvä viedä saman tien ulos jäteastiaan. Tällöin innokkainkaan lemmikki ei pääse kaivamaan sitä roskiksesta, kun omistajan silmä välttää, Kostamo sanoo.
Kyselyn perusteella tilanteet, joissa lemmikki pääsee kotona käsiksi sille vaarallisiin elintarvikkeisiin tai lääkkeisiin, ovat selvästi yleisempiä nuorimmilla lemmikinomistajilla.
Alle 25-vuotiaista vastaajista joka viides (20 %) kertoi lemmikkinsä päässeen käsiksi sille vaarallisiin elintarvikkeisiin tai lääkkeisiin.
– Usein nuoret ovat myös verrattain uusia koiran tai muun lemmikin omistajia. Myrkytysten ennaltaehkäisy ja vahinkoihin varautuminen ei välttämättä ole heille vielä yhtä tuttua kuin kokeneemmille lemmikinomistajille, sanoo LähiTapiolan eläinvakuutuksen kehityspäällikkö Tiina Ala-Outinen.
Lahjanaru suolessa voi aiheuttaa hengenvaaran
Koiran ulottumattomiin kannattaa siirtää perinteisistä jouluherkuista myös esimerkiksi pähkinät, viinirypäleet, rusinat, suklaat ja konvehdit riippumatta siitä, millaisessa kääreessä tai pakkauksessa ne ovat tai viettääkö joulua kotona, sukulaisilla tai ystävillä.
Jo alle kaksi grammaa tummaa leivontasuklaata painokiloa kohti voi aiheuttaa koiralle myrkytysoireita. Suklaan lisäksi toinen yleinen koirien myrkytysten aiheuttaja on ksylitol, jota ei ole pelkästään purukumeissa, vaan myös esimerkiksi monissa pastilleissa ja vitamiinitableteissa.
– Harva muistaa, että osa esimerkiksi lasten ja koirien lääkkeistä on nykyisin makutabletteja, joita koira voi mieluusti hotkaista koko purkillisen, jos sellaiseen pääsee käsiksi. Myös nämä kannattaa laittaa visusti piiloon koiralta esimerkiksi korkealla sijaitsevaan suljettavaan kaappiin, Kostamo sanoo.
Jouluna monen koti täyttyy lisäksi erilaisista koristeista ja lahjanaruista, jotka voivat kiinnostaa lemmikkejä. Suolistoon päätyessään koriste-esineet ja pitkät narunpätkät voivat aiheuttaa vakavia vaurioita ja jopa lemmikin menehtymisen, jos tilannetta ei huomata ajoissa.
– Esimerkiksi lahjanarut ja muoviset pakkausmateriaalit onkin hyvä siivota heti lahjojen avaamisen jälkeen pois, Kostamo neuvoo.
– Kannattaa myös muistaa, että koira tarvitsee joulunakin riittävästi lepoa. Etenkin sukulaisilla kyläillessä ja lasten kanssa joulua viettäessä on hyvä varmistaa, että koiralla on oma lepopaikka, johon se saa tarpeen tullen vetäytyä rauhassa.
Näin varaudut vahinkoihin ennalta
– Säilytä koiralle vaaralliset elintarvikkeet ja lääkkeet sekä esimerkiksi joulukoristeet ja -lahjat koiran ulottumattomissa. Muista ottaa tämä huomioon myös kyläillessänne.
– Varaa koiralle ensiaputarpeet. Apteekista kannattaa hankkia etukäteen ainakin ruisku, kolmeprosenttista vetyperoksidia, lääkehiilijauhetta, ripulin tukivalmiste sekä parafiiniöljyä. Jos vietätte joulua muualla kuin kotona, ota ensiaputarpeet mukaan.
– Vetyperoksidilla voi eläinlääkärin ohjeistuksella oksettaa koiran tarvittaessa. Lääkehiili sitoo itseensä myrkkyjä. Ripulitilanteissa käytettävät lisäravinteet rauhoittavat suolistoa ja sitovat itseensä nestettä. Parafiiniöljy poistuu elimistöstä sellaisenaan ja liukastaa suoliston matkan varrella.
– Ruokakaupasta kannattaa varata kaappiin pari tölkkiä kypsää tankoparsaa tai hapankaalia sekä pari lihaliemikuutiota. Eläinalan liikkeestä kannattaa lisäksi hankkia varastoon myös pieni määrä herkullista märkäruokaa, johon lääkehiilen voi tarvittaessa sekoittaa. Vedessä huuhdellun parsan tai hapankaalin säikeet kietoutuvat terävien esineiden, kuten luunsirujen ympärille ja tuovat vierasesineen suojatummin ulos. Lihaliemestä voi keittää miedon elektrolyyttijuoman, jos lemmikkiä täytyy motivoida juomaan enemmän.
Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 047 henkilöä 24.10.–1.11.2024 välisenä aikana. Lemmikkejä koskeviin kysymyksiin vastasivat ne 416 henkilöä, jotka kertoivat omistavansa lemmikin. 233 kertoi omistavansa koiran. Vastaajat edustavat kokonaisuudessaan Suomen 18 vuotta täyttänyttä väestöä (pl. Ahvenanmaa). Tulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.