Yhdysvaltojen rooli Natossa pian virkaan astuvan presidentti Donald Trumpin kaudella herättää huolta Nato-liittolaisissa. Trump kommentoi alkuvuodesta 2024 Venäjän saavan tehdä Naton jäsenmaille ”mitä tahansa he haluavat”, mikäli jäsenmaat eivät maksa osuuttaan läntisestä puolustusliitosta. Aiheesta kertoo The Independent -lehti.
Tämä kommentti on herättänyt huolta myös siitä, toimiiko Naton 5. artikla tarvittaessa. Sen mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata vastaan on hyökkäys kaikkia jäsenmaita kohtaan. Tasavallan presidentti Alexander Stubbin mukaan Trump pyrki kommentillaan luomaan painetta ja kiirehtimään Nato-maiden omia panostuksia puolustukseen.
– Kaikkien tulee korjata oma puolustusvajeensa, Stubb kommentoi. Hän huomauttaa Euroopan sotilaallisen kapasiteetin heikentyneen kylmän sodan aikana.
– En usko, että meillä voi olla Natoa ilman Yhdysvaltoja, presidentti toteaa. Hän sanoo uskovansa, että Yhdysvallat ymmärtää liittolaisten merkityksen myös Kiinaa vastaan kilpaillessaan.
Kiina on Yhdysvaltojen suurin kilpailija tai vihollinen, Stubb huomauttaa. Kiinan ja Intian sekä Tyynenmeren alueen pelätään vievän Yhdysvaltojen huomion pois Euroopasta Trumpin presidenttikaudella.
Jos Yhdysvallat vähentää osuuttaan Natosta, tarvitsevat eurooppalaiset liittolaiset riittävästi aikaa varautumiseen. Asiantuntija-arvioiden mukaan Yhdysvaltojen painopisteen siirtyminen liian nopeasti pois Euroopasta voi itse asiassa vetää Yhdysvallat yhä tiiviimmin osaksi Euroopan turvallisuushaasteita. Eurooppalaiset valtiojohtajat uskovat kuitenkin, ettei Yhdysvallat vetäydy Natosta.
Stubb sanoo, että Euroopassa pysyminen on myös Yhdysvaltojen edun mukaista.
– Joka tapauksessa uskon, että arvopohjaiset liittoutumat kestävät paljon pidempään kuin etuihin perustuvat liittoutumat, hän kommentoi.