1990-luvulla Ukraina teki kohtalokkaan päätöksen: Se romutti valtaosan strategisista pommikoneistaan ja antoi loput Venäjälle. Nyt Venäjä käyttää Ukrainan vanhoja pommikoneita sitä vastaan, kertoo Ukrainan valtiollinen United24 -media.
Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Ukraina peri kymmenittäin strategisia pommikoneita. Maan ilmavoimille päätyi muun muassa 19 kappaletta 250 miljoonan dollarin arvoisia Tu-160 -pommikoneita. Lisäksi Ukraina sai 24 Tu-95 -pommikonetta sekä noin 60 Tu-22 -pommikonetta.
Koneiden ylläpito, polttoaineen hankkiminen sekä miehistön kouluttaminen oli kuitenkin kallista. Kolmatta maailmansotaa varten rakennetuista koneista ei ollut rutiköyhälle Ukrainalle hyötyä.
Vuonna 1994 Ukraina allekirjoitti Budapestin sopimuksen, jossa se sitoutui luopumaan ydinaseistaan ja pommikoneistaan. Vastineeksi Venäjä ja Yhdysvallat sitoutuivat siihen, ettei Ukrainaan saisi kohdistaa sotilaallisia toimia.
Yhdysvallat kustansi Ukrainan pommikonelaivueiden romuttamisen. Yhteensä 11 konetta luovutettiin kuitenkin Venäjälle maksuina Ukrainan 285 miljoonan dollarin kaasuveloista. Päätöstä kritisoitiin jo tuolloin, sillä pelkästään yhden koneen arvo oli satoja miljoonia dollareita.
Tu-22 -pommikoneilla lentänyt everstiluutnantti Viktor Savtšenko piti päätöstä luopua pommikoneista huonona. Jo yli 25 vuotta sitten hän kommentoi ukrainalaiselle televisiokanavalle, että pommikoneita tarvittaisiin.
– Tarvitsemme näitä vain yhden kerran: Silloin, kun joku aloittaa sodan Ukrainan vastaan. Silloin meitä tarvitaan, ja siihen me varaudumme. Ja jos haluamme olla varautuneita, on meillä oltava myös varusteet, Savtšenko kommentoi tuolloin.
Savtšenkon mielipidettä ei kuunneltu.
Entisen Tu-22 -lentäjä Pavlo Byvševin mukaan pommikonelentäjät joko painostettiin eroamaan ilmavoimista tai heille annettiin potkut. Hän muistaa katsoneensa, miten kalliita pommikoneita romutettiin.
– Kaikki seisoivat ja katsoivat kyyneleet silmissään, kun tätä hullua päätöstä toteutettiin, Byvšev muistelee.
Aivan kuten Savtšenko, hänkin kommentoi vuosikymmeniä sitten Ukrainan televisiolle olevansa pahoillaan pommikoneiden kohtalosta.
Budapestin sopimus osoittautui nopeasti arvottomaksi. Täysimittaisen hyökkäyssodan alettua Venäjän ilmavoimien strategiset pommikoneet ovat olleet vastuussa suuresta osasta Ukrainaan kohdistetuista ilmaiskuista.
Ironisesti osaa Ukrainan Venäjälle myymistä pommikoneista käytetäänkin nyt Ukrainan pommittamiseen.
Škemy-uutiskanvan tutkimuksen mukaan 11:sta Venäjälle luovutetusta koneesta yhdeksää on käytetty iskuissa Ukrainaan. Savtšenko pitää tilannetta kestämättömänä.
– Budapestin sopimuksen mukaan sodan ei pitänyt olla mahdollista, ei vuonna 2014 eikä todellakaan vuonna 2022. Se särkee sydämeni. Parhaat kansalaisemme kuolevat, eikä heitä voi tuoda takaisin. Demokratia on tärkeää, mutta tarvitsemme nopeampia päätöksiä, Savtšenko sanoo.