Suomessa ruumiiden kompostointi on laitonta. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Ihmisjäänteistä kukkamultaa – vainajien kompostointi yleistyy USA:ssa

Suomessa hautaustoimilaki ei mahdollista vainajien kompostointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kompostointi on yleistymässä vaihtoehtona perinteiselle arkku- ja polttohautaukselle Yhdysvalloissa, kertoo CNN.

Laura Muckenhouptin edesmennyt poika Miles on yksi lukuisista vainajista, joka on kompostoitu kuolemansa jälkeen. Muckenhouptille uusi hautaustapa toi vaikeana aikana lohtua.

Pojan mullista on istutettu ruusupensas perheen kotitalon takapihalle. Hänen mullastaan kasvaa myös passionhedelmiä Portugalissa, saniaisia Havaijilla.

Muckenhouptin mukaan kompostointi eroaa arkku- ja polttohautauksesta siten, että se ei tunnu lopulliselta. Uusi tarina on päinvastoin vasta alussa.

– Joka kerta, kun ruusupensas kukkii, sitä vain katselee odottaen. Se on kuin lahja, ja se tuntuu, kuin hän olisi taas kansamme. Se on upeaa, Muckenhoupt kertoo.

Yhdysvalloissa kompostointihautaus on laillista 12 osavaltiossa, ja yhdeksässä osavaltiossa sen laillistamista valmistellaan. Suomessa hautaustoimilaki kuitenkin sallii vain arkku- ja polttohautauksen.

Miten kompostointihautaus sitten käytännössä toimii?

Earth Funeral -yhtiön toimitusjohtajan Tom Harriesin mukaan kompostoinnissa vain vauhditetaan luonnollisia prosesseja.

Kompostoinnissa vainaja taas kääritään biohajoavaan peitteeseen ja laitetaan 45 päiväksi kompostointikapseliin puuhakkeen, mullan ja kukkien kanssa. Hajotessaan ruumis vapauttaa typpeä, ja biomassasta saadaan hiiltä. Kun lämpötila pidetään sopivana, mikrobit hajottavat ruumiin ripeästi.

Lopputuloksena on vajaat 150 kiloa multaa, josta omaiset voivat ottaa mukaansa niin paljon tai vähän kuin haluavat. Loput lähetetään käytettäväksi luonnonsuojeluhankkeisiin Kaliforniassa ja Washingtonissa.

Kompostoinnilla on lukuisia etuja verrattuna perinteisiin hautausmenetelmiin. Esimerkiksi tuhkaus kuluttaa runsaasti energiaa ja vapauttaa haitallisia aineita ja kemikaaleja ilmakehään.

66-vuotias Kimberly Cooley-Reyes on jo päättänyt, että kuolemansa jälkeen hänet kompostoidaan. Hänen multansa tullaan aikanaan istuttamaan hänen San Franciscossa sijaitsevan kotinsa kukkapenkkiin.

Cooley-Reyesille ajatus maahan palaamisesta on liikuttava.

– Palaan takaisin maahan, ja palaan puhtaasti. […]  Se saa minut tuntemaan itseni kuolemattomaksi, rehellisesti sanottuna. Tämä on ainoa koti, jonka olen omistanut, tämä on onnellisin paikka, jossa olen asunut. Se, että saan jäädä tänne, tuntuu erityiseltä, Cooley-Reyes kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)