Pääkaupunki Soul. AFP / LEHTIKUVA / STR

Moskova on valmistellut hyökkäyksiä Japaniin ja Etelä-Koreaan

Tietovuodon mukaan listalla on 160 eri kohdetta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän armeijan salaisista asiakirjoista selviää, että Venäjä on suunnitellut hyökkäyksiä Japaniin ja Etelä-Koreaan. Saadut asiakirjat ovat vuosilta 2013–2014 ja ne sisältävät yksityiskohtaisen listauksen 160 eri hyökkäyksen kohteesta, joihin lukeutuu muun muassa ydinvoimaloita, teitä, siltoja ja tehtaita. Venäjän tarkoitus on ollut erityisesti operatiivinen toiminta, kertoo Financial Times.

Asiakirjoissa vaikuttaa korostuvan erityisesti Venäjän huoli sen itäisestä sivustasta. Pelkona on ollut haavoittuvaisuus mahdollisen Naton vaikutuksen alaisena ja Yhdysvaltain alueellisten liittolaisten hyökkäyksen kohdalla.

Financial Timesin mukaan Aasiasta on tullut keskeinen osa Venäjän presidentti Vladimir Putinin strategiaa. Venäjä on yhä enemmän taloudellisesti riippuvaisempi Kiinasta, ja se on esimerkiksi värvännyt 12 000 pohjoiskorealaista sotilasta taistelemaan Ukrainassa.

Brittiläisen IISS-ajatuspajan aserajoituksiin ja -tarkkailuun erikoistunut ohjelmajohtaja, Naton aserajoitustarkkailusta aikanaan vastannut William Alberque uskoo, että vuodetut asiakirjat viimeistään sinetöivät sen tosiasian, että Eurooppa ja Aasia ovat sotatoimien osalta erottamattomasti kytköksissä toisiinsa. Hän sanoo, että ”sodan näyttämö” on ikään kuin yhteinen.

– Ei ole mahdollista, että Aasia asettuu katsomaan Euroopan konfliktia sivusta. Samaan tapaan Eurooppa ei voi katsella toimettomana sivusta, jos Aasiassa syttyy sota, hän sanoo.

Keion yliopiston apulaisprofessori ja Japanin puolustusministeriön entinen tutkija Michito Tsuruoka arvioi Financial Timesille, että Pohjois-Koreaan tai Kiinaan kohdistuvassa konfliktissa Japani saisi varhaisemman varoituksen. Mikäli uhka kuitenkin tulisi Venäjältä ja eskaloituisi Euroopan suunnasta, olisi varoitusaika lyhyempi ja Japanilla olisi vähemmän keinoja toimia. Hän puhuu niin sanotusta horisontaalisesta eskalaatiosta.

Venäjä ja Japani eivät koskaan solmineet virallista rauhansopimusta toisen maailmansodan päätyttyä. Siihen on vaikuttanut kiista Kuriilien saarista, jotka Neuvostoliiton armeija valtasi sodan päätyttyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)