Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina pitkistä lakoista Kemianteollisuuden yrityksiin.
– Lakkoihin päätyminen on hyvin valitettavaa, ja pitkillä lakoilla ei yritysten palkankorotusvaraa paranneta, sanoo työnantajia edustavan Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä tiedotteessa.
Kemianteollisuus on istunut neuvottelupöydässä Teollisuusliiton kanssa lokakuusta saakka. Työntekijät tavoittelevat muun muassa kymmenen prosentin palkankorotusta.
– Neuvotteluissa on saavutettu tekstikysymyksissä yksimielisyys. Erimielisyyttä on enää palkankorotusvaatimuksista, joiden taso valitettavasti liitelee talousrealiteettien yläpuolella. Yritysten tilanne ei ole tippaakaan otollinen suurille korotuksille, Etu-Seppälä sanoo.
Kemianteollisuus ry:n joulukuun jäsenkyselyssä 50 prosenttia alan yrityksistä kertoi tilanteensa olevan huono tai erittäin huono. Lisäksi lomautuksia ja irtisanomisia oli tulossa tai käynnissä poikkeuksellisen monessa yrityksessä.
Etu-Seppälä toteaa, että taannoiset poliittiset lakot ovat jättäneet jälkensä yritysten palkanmaksukykyyn.
– Vuoden 2023 syksyn ja kevään 2024 poliittiset lakot aiheuttivat satojen miljoonien suorat vahingot sekä huomattavia mainehaittoja. Lakkoilemalla ollaankin jälleen vaarantamassa vientiteollisuuden uskottavuus, toimintavarmuus ja asiakkuudet sekä tätä myöten suomalasia työpaikkoja.
Hänen mukaansa silmiinpistävää on, että ammattiyhdistysliike ei pyri enää ratkaisuihin neuvottelemalla.
– Vaikka nykyisissä lakoissa tuoksuu katkeruus Suomen hallituksen välttämättömiä työelämätoimia kohtaan, on hyvä huomata, että lakkoiluun perustuvat toimintatavat ovat vakiintuneet jo ennen nykyistä hallitusta.
Hän sanoo, että Kemianteollisuus ry:llä ja Teollisuusliitolla on pitkät ja hyvät neuvottelusuhteet.
– Toivommekin, että neuvottelukumppanimme ottaisi nyt järjen käteen ja lakkoilun sijaan keskittyisi neuvottelemaan TES-pöydissä taloustilanteeseen nähden kestävän ratkaisun, jolla samalla turvataan toimialan työpaikat myös jatkossa.