Kiehuvaa vettä saatetaan joskus kotitalouksissa käyttää pienten viemäritukosten avaamiseen, mutta vanhoihin putkiin kikkaa ei kannata käyttää, kertoo Espoon LVI-urakoinnin toimitusjohtaja Jarkko Miettinen Ilta-Sanomille.
– En suosittele kaatamaan kiehuvaa vettä vanhempiin 60-luvun sekä 70-luvun alun muoviviemäreihin, mikäli ne ovat vielä alkuperäiset, hän sanoo.
Nykyaikainen viemäriputkisto kuitenkin kestää hetkellistä lämpötilan nousua yli 95 asteeseen. Niin kutsutut high temperature eli HT-putket yleistyivät Suomessa 70-luvun puolivälin tienoilla.
Kylmää vettä altaaseen ei tarvitse kaataa samalla kun vaikkapa valuttaa keitinvettä pois. Putkien suojaamisen näkökulmasta asiantuntija pitää toimenpidettä turhana. Kiehuvan veden kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana.
– Yleensä tukokset ovat olleet pienempiä rasvatukoksia eli vesi virtaa vielä läpi, mutta heikosti. Kiehuva vesi sulattaa rasvatukosta. On kuitenkin tärkeää seurata viemärin toimintaa vielä sulatuksen jälkeen.
Toinen konsti on Miettisen mukaan kaataa viemäriin ensin desi ruokasoodaa ja sitten kaksi desiä etikkaa, ja antaa seoksen vaikuttaa putkissa hetki.
Kaikkein vakavampien tukosten kohdalla ei kannata edes miettiä kotikonsteja.
– Ammattilainen on kutsuttava välittömästi paikalle, jos tukos on niin iso, että vesi padottaa eikä veden pinta laske, Miettinen huomauttaa.