Itävallassa kansanpuolue, sosiaalidemokraatit ja liberaalit epäonnistuivat yrityksessään koota hallitus ilman oikeistolaista vapauspuoluetta, ja hallitusneuvotteluiden vetovastuu siirtyi vapauspuolueelle.
Suomessa seuraava hallitus tehdään viimeistään 2027 eduskuntavaalien jälkeen. Perussuomalaisten nousu suureksi puolueeksi ja keskustan kutistuminen ovat rajanneet hallitusvaihtoehtoja ja vahvistaneet politiikan blokkiutumista.
Hallituskokoonpanoista on pudonnut pois vaihtoehto, joka ylittäisi puoluejanan keskiviivan ja jättäisi oppositioon puolueita hallituksen kummallekin puolelle. Eduskuntavaalien jälkeen ongelman ratkaisija voi olla SDP ja sen puheenjohtaja Antti Lindtman.
Perussuomalaisten jättäminen oppositioon tarkoittaisi käytännössä sitä, että SDP:n ja kokoomuksen olisi mahduttava samaan hallitukseen. Sinipunan tueksi pitäisi ottaa ainakin yksi pienempi puolue, esimerkiksi keskusta.
SDP on aiemmin torjunut kolmen perinteisen valtionhoitajapuolueen yhteistyön. Sosiaalidemokraatit ovat pelänneet jäävänsä kahden suuren porvariryhmän jalkoihin.
Asetelma on nyt erilainen kuin esimerkiksi 1980-luvulla. SDP ja kokoomus ovat suuria puolueita, mutta keskusta on pudonnut keskisarjaan.
Lindtmanilla on vastassaan toisenlainen keskusta kuin Kalevi Sorsalla (sd.) 1980-luvulla, jolloin SDP tuskastui erityisesti keskustan puheenjohtajan Paavo Väyrysen tempppuihin. Keskustasta on tullut 2020-luvun ruotsalainen kansanpuolue, jolla voi tarvittaessa vahvistaa hallituksen voimaa eduskunnassa.
Yleisradion Taloustutkimukselta tilaamassa tuoreessa mittauksessa SDP:n ja kokoomuksen kannatus oli yhteensä 43,2 prosenttia. Keskustaa olisi äänestänyt 13,1 prosenttia vastanneista. Yhteiskannatus riittäisi mainiosti viemään lait läpi eduskunnassa.
Kokoomukselle ja keskustalle kolmen perinteisen puolueen yhteistyö on sopinut vuosikymmeniä. Kokoomus on todennäköisesti vaalienkin jälkeen suuri eduskuntapuolue.
Keskusta on juuttunut neljänneksi suurimmaksi puolueeksi, jossa haaveillaan perussuomalaisten ohittamisesta. Oppositioelämä lienee muokannut mieliä keskustassa, jolla on sanottu olevan suuren puolueen sielu, mutta pienemmän ryhmän kannatus.
Riippumatta vaalimenestyksestä keskusta suostuisi uuteen hallitukseen. Yhtäkään keskustan kansanedustajaa ei huvittane ajatus, että puolue nököttäisi oppositiossa yhtäjaksoisesti kahdeksan vuotta.
Vuoden 2027 vaalien tuloksen selvittyä Lindtman voi joutua päättämään, menevätkö SDP ja kokoomus samaan hallitukseen. Ministeristön eduskuntaenemmistöä vahvistettaisiin pienillä puolueilla, joiden joukossa ei ole perussuomalaiset.
Keskustan lisäksi apupuolueita ovat Rkp, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Aivan yksin Lindtman ei päätöstä tekisi.
SDP:n puolueväen lisäksi kokoonpanon ja hallituksen ohjelman olisi kelvattava kokoomukselle. Vasemmistoliitto ja kokoomus tuskin mahtuvat samaan ministeristöön.
SDP, kokoomus ja keskusta olivat edellisen kerran samassa enemmistöhallituksessa 1958. Karl-August Fagerholmin (sd.) yöpakkashallituksen ulkopuolelle jäi eduskunnan suurin ryhmä Skdl.
Fagerholmin hallitus kaatui Neuvostoliiton painostukseen. Vuonna 2027 koottava ministeristö tuskin kellahtaisi ulkoisesta yrityksestä, olivat presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump mitä mieltä tahansa.