Teollisuusliitto julisti maanantaina teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu ja petrokemian teollisuuden työntekijöitä koskevat sopimusalakohtaiset ylityö- ja vuoronvaihtokiellot.
Kiellot ovat julistettu vauhdittamaan toimialakohtaisia työehtosopimusneuvotteluita, ja ne koskevat koko sopimusalaa.
Teollisuusliitto on julistanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon myös kolmeen mekaanisen metsäteollisuuden yritykseen. Mekaanisen metsäteollisuuden ylityö- ja vuoronvaihtokiellot koskevat yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluita.
Julistetut sopimusalakohtaiset ylityö- ja vuoronvaihtokiellot alkavat välittömästi, ja ne päättyvät 2. maaliskuuta. Mekaanisen metsäteollisuuden yrityskohtaiset ylityö- ja vuoronvaihtokiellot alkavat välittömästi, ja ne päättyvät 9. helmikuuta.
– Tavoittelemme reilut työehdot ja oikeudenmukaiset palkankorotukset turvaavia sopimusratkaisuja. Työntekijöiden viime vuosina jyrkästi heikentynyttä ostovoimaa on saatava vahvistettua, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (sd.) toteaa.
– Palkkaratkaisuissa on huomioitava syntynyt ostovoimakuoppa. Pelkkä tulevien vuosien inflaation huomioiva ratkaisu ei riitä vahvistamaan jäsentemme taloudellista tilannetta riittävällä tavalla. Tänään julistetut ylityö- ja vuoronvaihtokiellot ovat osa järjestöllisiä toimenpiteitä, joilla haemme ratkaisua, joka helpottaa ihmisten arjessa pärjäämistä, Aalto jatkaa.
Teollisuusliitto on sopinut syksyn ja talven aikana lukuisia yrityskohtaisia työehtosopimuksia, jotka ovat kustannusvaikutukseltaan lähellä liiton ilmoittamaa kymmenen prosentin palkankorotustavoitetta.
Ylityö- ja vuoronvaihtokiellot eivät koske hätätyötä, eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.
Teknologiateollisuuden työntekijöiden työehtosopimus päättyi 30.11.2024. Kemianteollisuuden työehtosopimukset puolestaan päättyivät 31.12.2024.
Teollisuusliitto antoi perjantaina 10. tammikuuta lakkovaroituksen kuuden päivän lakoista 50 yritykseen teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen.