Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia, kun taas muualla Suomessa vuokrien kehittyminen jatkui edelleen selkeästi vauhdikkaammin (1,8 %). LEHTIKUVA/TEEMU SALONEN

Runsas tarjonta pitää pääkaupunkiseudun vuokrat kurissa

Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat loka-joulukuussa vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla 0,4 prosenttia, kun taas muualla Suomessa vuokrien kehittyminen jatkui edelleen selkeästi vauhdikkaammin (1,8 %).

– Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti. Vantaan yksiöiden ylitarjonta näkyy ja vuokrien lasku jatkuu edelleen, mutta laskevia vuokria nähtiin nyt myös isommissa asunnoissa Porissa ja Joensuussa. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Hämeenlinna ja Oulu, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Sen sijaan hänen mukaansa pääkaupunkiseudun vuokrat kehittyvät edelleen verkkaisesti.

– Vaikka asuinrakentamisen aloitukset ovat olleet kanveesissa jo pidempään, on muistettava, että koko vuoden 2023 asuntoja valmistui vielä lähes 40 000. Vasta viime vuonna valmistuneiden asuntojen määrä alkoi vähentyä. Samalla ARA-aloitukset nousivat kuitenkin yli 10 000 asuntoon ja suuri osa näistä valmistui pääkaupunkiseudulle. Asuntoja riittää edelleen runsaasti ja se näkyy myös pääkaupunkiseudun muuta maata huomattavasti heikommassa vuokrakehityksessä, huomauttaa Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Rovaniemellä (2,8 %), Hämeenlinnassa (2,5 %), Oulussa (2,4 %) ja Tampereella (2,4 %). Vähiten vuokrat nousivat Vantaalla (0,1 %), Porissa (0,1 %) ja Espoo-Kauniaisissa (0,5 %).
Kolmioiden vuokrakehitys jatkuu selvästi vahvimpana.

Pääkaupunkiseudulla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia, kaksioiden 0,3 prosenttia ja kolmioiden 0,8 prosenttia. Muussa Suomessa yksiöiden vuokrat nousivat 1,6 prosenttia, kaksioiden 1,7 prosenttia ja kolmioiden 1,8 prosenttia.

Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Rovaniemellä (2,8 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,7 %) ja perheasunnoissa sekä Rovaniemellä että Tampereella (3,1 %).

– Kuluttajat pelkäävät työttömyyttä ja markkinoilta puuttuu edelleen luottamus ja ostovoima. Nämä tekijät ovat leimanneet asuntomarkkinoita jo pidemmän aikaa ja sama näyttää jatkuvan. Kysyntä säilyy vahvana sekä pieniin että suurempiin vuokrakoteihin. Erona näissä vain on se, että tarjonta-kysyntä-tilanne alkaa olla usealla paikkakunnalla perheasuntojen osalta jo enemmän kysynnän puolella, ja tarjonta hupenee, sanoo Karlsson.

– Tiivistetysti vuokrakehityksen osalta voidaan todeta, että samat kaupungit jatkavat kärjessä, kun tarkastellaan sekä yksiöitä, kaksioita että kolmioita. Kärjessä ovat Tampere, Oulu, Turku, Hämeenlinna, ja Rovaniemi. Tähän joukkoon on kuitenkin pyrkimässä myös Jyväskylä ja Kuopio, hän lisää.

ARA-vuokrat nousevat edelleen huomattavasti vapaarahoitteisia enemmän ja suurimmat nousut nähtiin Hämeenlinnassa (6,7 %), Helsingissä (6,6 %) sekä Kotkassa että Kouvolassa (6,2 %). Pääkaupunkiseudulla ARA-vuokrat nousivat (5,6 %) muuta maata enemmän (4,1 %). Kaikkein eniten ARA-vuokrat nousevat Helsingin kantakaupungin kolmioissa (8,1 %).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)