Yli 90 prosenttia poliisitoimen, vankeinhoidon, maanpuolustuksen ja rajavartioinnin henkilöstö kokee työnsä tärkeänä ja yhteiskunnallisesti merkittävänä. Työ on myös motivoivaa, ja työpaikkaa ollaan valmiita suosittelemaan. Tämä käy ilmi työeläkevakuuttaja Kevan toimialakatsauksesta.
Erityisiksi vahvuuksiksi työntekijät nostavat hyvän esihenkilötyön ja työyhteisöt. Myös kokemus fyysisestä työkyvystä on säilynyt hyvänä: useampi kuin neljä viidestä kokee työkykynsä tältä osin hyväksi.
Toimialan ammattiryhmien välillä on kuitenkin eroja, jotka johtuvat työn luonteesta ja esimerkiksi ikärakenteesta. Sairauspoissaolo- ja eläketilastot osoittavat, että työkyvyttömyysriski on hieman korkeampi poliisitoimen ja erityisesti vankeinhoidon henkilöstöllä sekä sairauspoissaolojen valossa jossain määrin myös ikääntyvillä työntekijöillä. Myös alle 30-vuotiaiden työntekijöiden henkinen työkyky on heikentynyt, vaikka työssä koetaan työn iloa ja innostusta.
– Tutkimustulosten valossa on myönteistä, että kansalaisten turvallisuudesta vastaavat ammattilaiset voivat työssään hyvin ja kokemus työkyvystä on hyvä. Toimialalla kokonaisuudessaan ei ole näkyvissä välitöntä henkilöstön työkykyyn liittyvää riskiä. Muuttuva toimintaympäristö ja erityisesti nuorten jaksaminen vaativissa tehtävissä haastavat kuitenkin seuraamaan ja ennakoimaan henkilöstön työkyvyn kehittymistä, ylläpitämään voimavaroja ja puuttumaan työkyvyn heikentymiseen välittömästi, sanoo tutkimusjohtaja Laura Pekkarinen Kevan tiedotteessa.
Sairauspoissaolot hieman lisääntyneet
Koko turvallisuustoiminnassa poissaolot sairauden takia ovat jonkin verran lisääntyneet viime vuosina. Kasvu oli erityisen suurta vuonna 2022, jolloin koronarajoitukset purettiin. Yhä vuonna 2023 poissaolopäiviä kertyi kuitenkin henkilöstölle enemmän kuin ennen vuotta 2022.
Vuonna 2023 vartijoilla poissaoloja oli keskimäärin 21 päivää, poliiseilla, komisarioilla ja ylikonstaapeleilla keskimäärin 13,5 päivää. Tulli- ja rajavirkamiehillä poissaoloja kertyi keskimäärin 12,5 päivää. He ovat ainoa ryhmä, jossa sairauspoissaolopäivien määrä on vähentynyt.
Raja- ja merivartijoilla sairauspoissaolopäiviä kertyy vuodessa keskimäärin 4 päivää vähemmän kuin tullivirkamiehillä. Turvallisuustoiminnan muulla henkilöstöllä poissaoloja oli keskimäärin 10 päivää. Vähiten poissaoloja on sotilashenkilöstöllä, keskimäärin 6 päivää vuonna 2023.
Ikäryhmistä sairauspoissaolopäiviä kertyy turvallisuustoiminnassa eniten yli 55-vuotiaille työntekijöille, keskimäärin 15 päivää vuodessa. Heidän poissaolopäiviensä määrä ei kuitenkaan ole kasvanut viime vuosina yhtä paljon kuin muiden ikäryhmien
Lähes joka kolmas eläköitymässä
Kevan eläköitymisennusteen mukaan kaikista turvallisuustoiminnan ammattilaisista lähes joka kolmas siirtyy vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa noin 10 200 turvallisuustoiminnan työntekijää.
Vanhuuseläkkeelle siirtyy vuosittain keskimäärin noin 800 ja työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin vajaa 200 työntekijää. Vanhuuseläkkeelle siirrytään yleisimmin toiminnan muun henkilöstön keskuudessa, kun taas työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on yleisintä vartijoilla.