HUS-yhtymän diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoo, että julkisten palveluiden tuottavuuden parantaminen on paitsi välttämätöntä, myös täysin mahdollista. Hän nostaa Uuden Suomen Puheenvuoro -blogissaan esiin kolme keskeistä tekijää, jotka ovat mahdollistaneet tuottavuuden parantamisen HUS Diagnostiikkakeskuksessa.
Lehtosen mukaan suomalaiset sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot keräävät runsaasti tietoa, mutta sen hyödyntäminen johtamisen tukena on monessa paikassa vielä puutteellista. HUS Diagnostiikkakeskuksessa tiedon käyttö on kuitenkin nostettu keskiöön ja Lehtosen mukaan henkilöstön tuottavuus kasvoi vuonna 2024 yli kaksi prosenttia vuoteen 2023 verrattuna.
– Tietojen käyttäminen niin tuotannon volyymeistä, tuotantokustannuksista, asiakastyytyväisyydestä ja henkilöstön kuormituksesta on kuitenkin keskeistä, jotta resurssien käyttö voidaan optimoida ja tuottavuutta parantaa, Lehtonen kirjoittaa.
Toinen merkittävä tekijä tuottavuuden kasvussa on ollut suoriteperusteinen palkkaus.
– Henkilöstön kannustimien pitää olla kunnossa, jos työn tuottavuutta halutaan nostaa, Lehtonen toteaa.
– Vaikka suoritepalkat tulevat työ- ja virkaehtosopimusten edellyttämän palkan päälle, on palkkakustannusten nousuvauhti HUS Diagnostiikkakeskuksessa ollut lähes puolet pienempää kuin muualla HUS-yhtymässä.
Kolmantena tekijänä Lehtonen mainitsee uudet teknologiat ja erityisesti tekoälyn hyödyntämisen.
– Olemme erityisesti panostaneet tekoälysovellusten käyttöönottoon kuvantamistoiminnoissa, joissa tekoälysovellutusten avulla voidaan merkittävästi lyhentää kuvantamistutkimukseen käytettävää aikaa, tehostaa muutosten tunnistamista digitaalisista kuvista sekä valvoa kuvantamisen laatua.
– Tuottavuutta parantavienkin investointien läpivienti on kuitenkin nykyisessä sote-rahoitusjärjestelmässä varsin haastavaa, Lehtonen toteaa.
Lehtosen mukaan sote-uudistuksen rahoitusmallista puuttuvat kannustimet palvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseen.
Tuottavuuden parantaminen on täysin mahdollista julkisissa terveyspalveluissa. Esimerkiksi omassa organisaatiossani HUSin Diagnostiikkakeskuksessa henkilötyön tuottavuus nousi v. 2024 yli 2 % vuoteen 2023 verrattuna. Näin siitä huolimatta, että sekä lääkärien että hoitajien…
— Lasse Lehtonen (@lasleh) January 19, 2025