Venäläisen Sboy-sivuston mukaan Venäjällä on perjantaina ilmennyt laajoja häiriöitä niin Whatsappin, Telegramin kuin useiden muidenkin keskustelualustojen toiminnassa. Häiriöt koskevat useiden operaattorien asiakkaita. Se, että häiriöitä esiintyy useilla operaattoreilla, kertoo tavallisesti ainakin sen, että vika ei ole operaattorin aiheuttama.
Sboy kerää käyttäjätilastoja venäläisten ihmisten ilmoitusten perusteella ja niistä käy ilmi, että sekä Whatsappissa että Telegramissa ilmoitetut häiriöt ovat kasvaneet alkaneet kasvaa jo 20. tammikuuta. Youtuben toiminnassa ilmoitetut häiriöt sen sijaan ovat vähentyneet hieman.
Suuressa osassa operaattoreita häiriöilmoituksiin on tullut piikki perjantaiaamun ja aamupäivän aikana. Esimerkiksi verkko-operaattori Vimpelcom kertoi kuitenkin talouslehti Kommersantille aamulla, että heidän verkkonsa toimivat normaalisti, mutta heillä on havaittu häiriöitä Telegramin toiminnassa.
Edellisen kerran venäjänkielinen internet eli Runet pätki tammikuun puolivälissä, eli alle kaksi viikkoa sitten. Tuolloin virallinen selitys oli ainakin jonkin aikaa tietoliikennekaapelin rikkoutuminen Tatarstanissa, mutta ainakin asiantuntijoille oli ilmeistä, että syynä olivat Venäjän valtiollinen tietoliikenteen hallintavirasto Roskomnazdorin toimet. Todennäköisesti valtion hajautettuun verkkouhkien torjuntajärjestelmä TSPU:iin tehtiin jonkinlainen päivitys.
–TSPU on järjestelmä, jolla valtio hallitsee internetin reititystä ”suojatakseen” meitä kaikilta ”pahoilta” asioilta. Sitä päivitetään ajoittain. Yksi tällaisista päivityksistä ilmeisesti tapahtui tiistaina. Ja ilmeisesti se ei mennyt kovin hyvin, sanoi riippumattomalle uutiskanava Doždille verkkoanalyysien asiantuntija Artur Hatšijan edellisen häiriön aikoihin.
Uudemmat häiriöt Telegramin ja Whatsappin toiminnassa herättävät nyt kysymyksen, ruuvaako Roskomnadzor rajoituksia näihin suosittuihin keskustelupalveluihin. Varsinkin Telegram on venäjänkielisessä maailmassa huomattavan merkittävä tietolähde – sinne perustetut uutiskanavat ovat monesti nopeampia, ketterämpiä, vapaampia ja monipuolisempia kuin venäläinen media.
Telegramissa ilmeni häiriöitä myös elokuussa. Sattumalta melko pian sen jälkeen Pariisissa viranomaiset pidättivät Telegramin perustaja-johtaja Pavel Durovin. Pidätyksen johdosta Durov on ryhtynyt noudattamaan läntisten viranomaisten tietopyyntöjä ja rajoittamaan eräiden kanavien saatavuutta esimerkiksi EU:ssa. Suomen viranomaisille Yle kertoi Telegramin luovuttaneen viime vuonna 73 käyttäjää koskeneita tietoja.
Syntyjään venäläinen Durov lähti Venäjältä noin kymmenen vuotta sitten sen jälkeen, kun Kremlille myönteiset oligarkit valtasivat toisen hänen perustamansa palvelun, Venäjän Facebookiksi kutsutun VK:n. Telegramin palvelimet ja muut toimintaan tarvittavat rakenteet eivät sijaitse Venäjälle, joten Venäjän viranomaiset eivät pääse niihin käsiksi.
Tämä ilmeni Venäjän viranomaisille melko kivuliaasti vuonna 2018, kun Roskomnadzor-virasto yritti estää Telegramin toiminnan Venäjällä. Internetin rakenteiden ja pilvipalveluiden toimintalogiikan takia samalla estyivät Venäjällä myös Googlen ja Amazonin pilvipalveluiden muut käyttäjät. Monet verkkokaupat, pankki- ja lähettipalvelut, maksupäätteet sekä luottokorttiyhtiö Mastercard lakkasivat toimimasta.