Tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo olevansa tyytyväinen, että Britannia on palannut vahvaan yhteistyöhön Euroopan ja maailman kanssa.
Stubb on Lontoossa tapaamassa Britannian pääministeriä Keir Starmeria. Stubb mainitsi hetki sitten päättyneessä tiedotustilaisuudessa viestittelevänsä ja soittelevansa Starmerin kanssa hyvinkin usein.
Starmerin ja Stubbin keskustelut koskivat Venäjän hyökkäyssotaa ja Ukrainan tukea.
– Olen tyytyväinen, että Britannia ja Ranska ovat ottamassa johtoroolia tästä koalitiosta, jossa Suomikin on mukana.
– Keskustelimme suunnitelmasta seuraaviksi askeliksi, Stubb jatkoi niin kutsutusta halukkaiden koalitiosta.
Presidentti kuvasi Suomen ja Britannian suhdetta läheiseksi, Britannia haluaa tiivistä EU-suhdettaan ja Suomi tukee sitä.
– Yhteistyö on kaikilla tasoilla kasvavaa, JEF [Joint Expeditionary Force] -yhteistyössä sekä kehitettäessä yhteistyötä Naton kanssa.
Stubbilta kysyttiin mediatilaisuudessa myös tapaamisesta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa Floridassa lauantaina ja mitä Stubb on kertonut siitä Ukrainan presidentille.
– Diplomatiaan kuuluu se, että ikään kuin annetaan raportit läheisille liittolaisille erilaisista keskusteluista, Stubb vastasi.
Stubbin mukaan hän kertoi, että Trumpin kärsivällisyys Venäjän ja Vladimir Putinin suhteen on hälvenemään päin, mikä on hyvä uutinen Ukrainalle.
– Keskustelimme myös siitä, miten Suomi voi olla edesauttamassa tulitauon saavuttamisessa ja pitkässä juoksussa rauhan saavuttamisessa, Stubb kertoi keskustelustaan Volodymyr Zelenskyin kanssa.
Stubbin mukaan Suomi on valmis monitoroimaan tulitaukoa, jos se saadaan aikaan esimerkiksi 20. huhtikuuta. Trumpin on aiemmin uutisoitu pitävän tuota päivää etappina.
Stubb kuvaili tuoneensa tapaamiseen Trumpin kanssa eurooppalaista ja suomalaista viestiä.
– Suomen ja Yhdysvaltojen suhde otti askeleen eteen päin. Ei ole haittaa, että tuntee tulevansa toimeen USA:n presidentin kanssa, Stubb totesi.
Diplomaattisissa tapaamisissa ei kannata nostaa kaikkia asioita heti pöydälle vaan keskittyä olennaiseen. Ne olivat Stubbin mukaan Trump-tapaamisessa maiden kahdenvälinen suhde, jäänmurtajat ja Suomen puolustus, sekä toisena kokonaisuutena Ukraina ja Ukrainan rauha. Stubb korosti menevänsä aina Suomen etu edellä, mikä tarkoittaa kestävän ja oikeudenmukaisen rauhan saamista Ukrainaan.
Hän jatkoi, että voimme olla tällä hetkellä tyytyväisiä, että Trump on asettanut enemmän painetta Venäjän suuntaan, mutta tämäkin voi jossain vaiheessa jälleen kääntyä.
Stubbilta kysyttiin myös, ollaanko Euroopassa valmistauduttu siihen että jollain aikavälillä maiden johtajia on yhteydessä Putiniin.
– Tämä keskustelu on alkanut, se voidaan nyt tässä suoraan sanoa, presidentti myönsi.
Mutta kun jossain vaiheessa Putiniin otetaan yhteyttä, se on tehtävä koordinoidusti, eli kuka, miten ja milloin, hän huomautti.
Lisäksi Suomessa on ”henkisesti valmistauduttava” myös siihen, että poliittiset suhteet naapurimaahamme avautuvat jossain vaiheessa, vaikkakaan nyt ei pysty sanomaan koska.
– Kuten diplomatiakanavat, jotka ovat kaiken aikaa olleet auki, niin myös poliittiset suhteet avataan, mutta se riippuu hyvin vahvasti siitä, milloin Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa loppuu.
Stubb linjasi myös, että Eurooppa ei lähde purkamaan Venäjän sanktioita mihinkään suuntaan. Pakotteiden purkaminen tulee olemaan puhtaasti ehdollistettu sille, miten Venäjä kunnioittaa – tai Stubbin sanoin todennäköisesti ei kunnioita – tulitaukoa.
Stubbin mukaan Trump ei myöskään asettanut paineita Euroopan suuntaan pakotteiden purkamisesta, sillä hän ymmärtää taloudellisten toimien arvon.
– Jos saamme aikaiseksi tulitauon 20. huhtikuuta, sen on oltava ehdollinen siten, että jos Venäjä ei sitä hyväksy tai sitä rikkoo, jaetaan uusi sanktiopaketti, Stubb kertoi sanoneensa Trumpille.
Hänen mukaansa yhdysvaltalaissenaattori Lindsay Graham valmistelee mahdollista tulevaa pakettia. Sitä voi kuvata termillä ”bone-breaking-sanctions”, Stubb siteerasi.