Keskuskauppakamarin suuressa veropäivässä alustanut Stubb tyrmäsi ajatuksen siitä, että Suomi saataisiin nousuun velkaelvytyksellä. Stubbin hahmotelmassa uuden nousun perusta on tiukassa finanssipolitiikassa, veronkevennyksissä ja koulutuksessa.
– Ensi vaalikaudella työn verotusta on merkittävästi kevennettävä. Työn verotusta tulisi keventää kautta linjan – niin pienituloisten, keskituloisten kuin suurituloistenkin palkkaveroa on kevennettävä. Tämän rahoittamiseksi on vähennettävä julkisia menoja ja kiristettävä kulutusveroja, Alexander Stubb sanoi Keskuskauppakamarin veropäivässä keskiviikkona.
Stubb korosti puhuvansa kokoomuksen puheenjohtajan ominaisuudessa. Puheensa jälkeen hän kertoi linjauksensa olleen keskustelunavaus. Kokoomuksen talouspoliittinen ohjelma täsmentyy lähempänä vaaleja.
Kokoomuksen puheenjohtaja muistutti, että finanssipolitiikan linja on tulevaisuudessa siitä huolimatta edelleen kiristävä, koska Suomi on ylittämässä EU-lainsäädännön salliman rakenteellisen alijäämän rajan ”tänä ja tulevina vuosina”.
– Tämä sääntely on tervetullut velkaantumista hillitsevä pakkopaita, jonka myös seuraava hallitus joutuu päällensä pukemaan.
Stubbin keskustelunavausta voi luonnehtia rohkeaksi. Tavoitteena on hakea laajaa veropohjaa ja nykyistä matalampaa veroastetta. Kokoomuksen puheenjohtaja haluaa alentaa palkkaveroja kaikissa tuloluokissa yhteensä 2 miljardilla eurolla ja myös pudottaa ylimmän marginaaliveron alle 50 prosenttiin.
Lisäksi Stubb ehdotti verokiilan kaventamista vähentämällä työllistämisen sivukuluja. Kilpailukyvyn parantamisen edellytyksenä taas olisivat maltilliset korotukset palkkaratkaisuissa.
Työn tarjontaa
Stubbin mukaan veropolitiikka on ollut poukkoilevaa ja verojärjestelmä sekava. Mallia uudistukselle pitäisi hakea valtiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmän esityksestä. Verojärjestelmää pitäisi yksinkertaistaa, ja painopistettä pitäisi siirtää veroihin, jotka ovat vähiten haitallisia talouden aktiviteettiin.
Myös yritys- ja pääomaveroja pitäisi Stubbin mukaan alentaa. Sen sijaan ympäristölle haitallisia veroja ja kulutusveroa voidaan vastavuoroisesti korottaa. Tällainen verolinja suosii Stubbin mukaan kasvua.
– Meidän on kysyttävä itseltämme: tarvitseeko Suomi enemmän yrittäjyyttä, enemmän kotimaista omistusta ja enemmän investointeja? Jos vastaus on kyllä, niin tällöin meidän on kevennettävä niihin kohdistuvaa verotaakkaa, Stubb sanoi.
Stubb haluaa lisätä myös työvoiman tarjontaa. Hänen mukaansa työllistämisen ja irtisanomisen pitäisi olla joustavaa. Työvoiman liikkuvuutta ja lyhytaikaisen työsuhteen vastaanottamista tulisi edistää. Esimerkkiä pitäisi Stubbin mukaan hakea Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Lopputulemana pitäisi olla nykyistä parempi työllisyysaste.
– Työmarkkinoiden joustavoittamisen on kuljettava käsi kädessä työvoiman tarjonnan lisäämisen kanssa, Stubb sanoi.
Stubbin mukaan tämä oli hänen ensimmäinen hahmotelmansa siitä, mistä eduskuntavaaleissa pitäisi keskustella.
– Kyse on siitä, millä tavalla saamme Suomen uuteen nousuun. Suomen on oltava vuonna 2017 maailman paras maa syntyä, elää ja kuolla, Stubb sanoi.
Toimittajat: Alberto Claramunt ja Sami Metelinen