Tämä tarkoittaa, että ainakin 230 miljoonaa lasta on väestörekistereiden ja samalla usein elintärkeiden terveyspalveluiden ulottumattomissa, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin keskiviikkona julkaisema Uncounted and Unreached -raportti.
– Erityisen hankalassa asemassa ovat vähemmistöihin kuuluvat lapset, pakolaiset, kodittomat, vammaiset sekä lapsikaupan uhrit. He puuttuvat todennäköisimmin valtion tilastoista ja jäävät samalla helpoiten palveluiden ulkopuolelle, sanoo Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden johtaja Anne Pönni.
Paperittomuus vaikuttaa yksilötasolla esimerkiksi siihen, pääseekö lapsi sairastuessaan lääkäriin tai saako hän päättötodistuksen koulusta.
Lisäksi puutteelliset väestötiedot aiheuttavat sen, että hallitukset tekevät palveluihin liittyviä päätöksiä kansallisten keskiarvojen perusteella. Näin esimerkiksi syrjäseutujen terveyspalveluita ei osata suunnitella todellisen tarpeen mukaan. Hankalin tilanne on kaikkein köyhimmillä alueilla kehitysmaissa sekä hauraissa valtioissa.
Suomen World Vision tekee työtä syntymärekisteröinnin yleistymiseksi kouluttamalla vanhempia sen tärkeydestä sekä helpottamalla todistuksen hankintaa.
Uncounted and Unreached -raportti on osa World Visionin maailmanlaajuista viisivuotista Child Health Now -kampanjaa, jonka tavoitteena on kiinnittää päättäjien huomio korkeaan lapsikuolleisuuteen ja yleisimpiin ja samalla ehkäistävissä oleviin kuolinsyihin.