Teknologiateollisuuden mukaan verojärjestelmän pitäisi olla läpinäkyvä, yksinkertainen, kannustava, oikeudenmukainen ja ennakoitava. Sitä se ei nyt ole. Verotuksen kannustimet tukisivat investointeja Suomeen.
– Me uskomme, että yritysverotuksen rooli on keskeisessä asemassa investointien houkuttelemisessa Suomeen, Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen sanoi eduskuntavaalilinjauksia käsittelevässä tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Teknologiateollisuuden mukaan verojärjestelmän suurimmat ongelmat koskevat sen heikkoa dynamiikkaa, yritysten liikevoittojen kaksinkertaista verotusta ja sukupolvenvaihdosten verotusta. Verokiila on vakava työllistymisen ja työpaikkojen este.
Teknologiateollisuus painottaa kolmea asiaa:
– Meidän pitäisi pystyä keskipitkällä tähtäimellä palamaan sellaiseen järjestelmään, jossa yritysten voittoa verotetaan vain kerran, jolloin yritykseen jää investointivaraa, Turunen totesi.
– Toinen on yrityksissä tapahtuvat sukupolvenvaihdokset. VATT:n tutkimuksen mukaan sukupolvenvaihdoksen kohteena olevat yritykset lopettivat investoimisen joksikin aikaa, jotta ne saivat sukupolvenvaihdokseen liittyvät verot maksettua. Verot maksetaan yrityksen taseesta.
– Kolmas on yleinen verokiilan kaventaminen, ja siinähän verotus kokonaisuudessaan on tärkein tekijä. Eläkeratkaisulla pystyttiin toivottavasti hillitsemään eläkemaksuja.
Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas muistutti, kuinka Suomi nostettiin jaloilleen 90-luvun lamasta:
– Silloin otettiin käyttöön yhtiöveron hyvitysjärjestelmä. Käytännössä se tarkoittaa, että yrityksen voittoa voi verottaa vain kerran. Sen takia moni viittaa nyt Viron veromalliin, jossa voittoa verotetaan vain kerran. Siihen liittyy selkeä kannustin jättää rahaa yritykseen ja investoida, eikä ainoastaan jakaa (osinkoja) maksimaalisesti ulos omistajille.
Virossa osakeyhtiöt maksavat yhteisöveroa 21 prosentin verokannalla vain jakamastaan osingosta ja muusta voitonjaosta. Yhtiöön jätettyjä voittoja ei veroteta.
Lue myös: Kannattavuus romahtanut – Teknologiateollisuus kaipaa sääntelyn purkamista ja verokannustimia