Sofi Oksasen essee Aamulehdessä: Venäjän uusi ideologia vetoaa äärioikeistoon

Kirjailija Sofi Oksasen Aamulehdessä julkaistun kirjoituksen mielestä fasismi tarkoittaa Venäjälle entisten alusmaiden suhteen vain synonyymia EU-myönteisyydelle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanskan Jyllands-Postenissa, Ruotsin Göteborgs-Postenissa ja Aamulehdessä julkaistava palkitun kirjailija Sofi Oksasen kirjoitus on nimeltään Putin, äärioikeiston paras liittolainen.

Oksanen kirjoittaa, miten hänen mielestään muun muassa Viron pronssipatsaskiista, hänen ja Imbi Pajun Kaiken takana oli pelko -kirjan 2009 julkaisun häirintä ja 2008 Georgian sotakin olivat kenraaliharjoituksia.

”Ne olivat testejä, jotka osoittivat, että länsi vastaisi heikolla arsenaalilla Venäjän ekspansiiviseen toimintaan”, Sofi Oksanen kirjoittaa.

Oksanen kertoo Suomen Antifasistisesta komiteasta, jonka jäsenet olivat tuolloin läheisiä ystäviä Hitlerin syntymäpäiväjuhlia Virossa järjestäneiden tahojen kanssa.

”Tämä tuntui oudolta enkä silloin vielä ymmärtänyt, miten nämä kaksi näennäisesti hyvin kaukana olevaa ryhmää liittyisivät toisiinsa”.

Hänen mukaansa tänä vuonna on ehditty nähdä lukuisia vastaavia liitoksia. ”Sosiaalinen media on paljastanut, että antifasistisina mielenosoittajina esiintyvät ammattiprovokaattorit rakastavat yksityiselämässään perinteistä uusnatsirekvisiittaa avoimesti. Venäjän uuden ideologian, duginilaisen eurasianismin, prinsiipit puolestaan vetoavat äärioikeistoon kaikkialla: homofobia, siirtolaisvihamielisyys, anti-amerikkalaisuus ja EU-vastaisuus”.

Oksanen käy läpi Euroopan äärioikeistopuolueiden välejä Venäjään.

”Jokainen puolue tarvitsee ystäviä, mielellään vahvoja sellaisia, samoin tietotaitoa, media- ja viestintäapua sekä koulutusta. Venäjä on osoittanut pystyvänsä tekemään esimerkiksi rasistisista rikoksista maan tavan, antihomopropagandasta lain ja ihmisoikeusjärjestöistä epäilyttäviä ulkomaisia agentteja. Kyllä, kuka tahansa äärinationalismia kannattava hakisi oppia Venäjältä. Se edustaa heille sopivaa valtiomallia”.

Sofi Oksasen mielestä Venäjä tarvitsee Euroopan, joka tarvitsee venäläistä energiaa ja sallii korruptoituneen rahan virrata vapaasti. ”Se ei onnistu ilman epäyhtenäistä EU:ta ja sen sisällä vaikuttavaa Venäjä-myönteistä blokkia, jossa äärioikeisto näyttelee tärkeää osaa”.

Sofi Oksasen mukaan Itä-Euroopan äärioikeistosta ei voi kirjoittaa nostamatta esiin sen merkittävintä tukijaa, Venäjää.

”Venäjän politiikka on jo valtiotasolla sellaista, mikä lännessä määritellään äärinationalistiseksi: ksenofobista, maahanmuuttovastaista, homofobista, autoritääriseen vallankäyttöön nojaavaa ja etnisen vihan lietsomista edistävää”, Oksanen kirjoittaa.

”Onneksi suurin osa venäjänkielisestä väestöstämme ei kaipaa Venäjästä pelastajaa, mutta jos vertaamme näitä toimijoita esimerkiksi fundamentalistimuslimeihin ja heidän kouluihinsa, ehkä ymmärrettäväksi tulee se, että joskus vain yksi radikalisoitunut henkilö riittää”, Sofi Oksanen päättää esseensä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)