Syrizan talousguru HS:lle: Kreikalla ei ole oikeutta lainata enää yhtään lisää

Syriza kaavailee suurehkoja veroleikkauksia ja menolisäyksiä sosiaaliturvaan sekä terveydenhoitoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kreikkalaiset eivät halua seuraavaa hätärahoituserää EU:lta, EKP:lta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta, sanoo Kreikan vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtava talousajattelija Yanis Varoufakis Helsingin Sanomille.

– Älä kysy minulta, miten aiomme varmistaa rahoituksen. Emme halua sitä! Olemme maksukyvytön maa. Meillä ei ole oikeutta lainata enää yhtään lisää, toteaa sunnuntaina parlamenttiin valittu taloustieteen professori, josta povataan uutta valtiovarainministeriä.

Syriza sai sunnuntaina parlamenttivaaleissa murskavoiton. Se jäi kahden paikan päähän enemmistöhallituksen muodostamisesta yksin.

Kreikalta erääntyy heinä–elokuussa maksettavaksi noin seitsemän miljardin euron arvosta EKP:n hallussaan pitämiä joukkolainoja.

EU, EKP ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat asettaneet Kreikalle vaatimuksia hätärahoitusohjelman seuraavan erän saamiseksi. Julkisuudessa spekuloidaan, joutuuko Syriza lopulta taipumaan näihin vaatimuksiin. Kevään erän koko on 7,2 miljardia, ja ilman sitä maan voi olla vaikea selvitä menoistaan.

– Vuonna 2010 Kreikka ajautui maksukyvyttömyyteen. Mitä Eurooppa teki? Teeskenteli, että olemme yhä tolpillamme. Myönsi historian suurimman lainan maksukyvyttömälle maalle sillä ehdolla, että maa vähentää omia tulojaan kiristämällä vyötä, Varoufakis sanoo.

– Lopputulos on se, että muut maat ovat kaataneet rahaa mustaan aukkoon. Tämä on lopetettava. Minua ei kiinnosta mikään seuraava rahoituserä.

Kreikan on kuitenkin hankittava rahat jostain valtion toiminnan pyörittämiseksi. Syriza kaavailee suurehkoja veroleikkauksia ja menolisäyksiä sosiaaliturvaan sekä terveydenhoitoon, mikä tarkoittaa menojen lisääntymistä.

– Vastaus piilee Euroopan investointipankissa. Aiomme edistää koko Euroopan laajuista investointiohjelmaa, joka nostaisi mantereen talouden kohti kasvua. Se ei tarkoita vain Kreikkaa, vaan kaikkia maita, mukaan lukien Suomea.

Ohjelma toimisi niin, että Euroopan investointipankki laskisi liikkeelle velkakirjoja, jotka keskuspankki ostaisi jälkimarkkinoilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)