”Halutaan yhden toimijan malliin – valinnanvapaus kuin Neuvostoliitosta”

Kansanedustajan mielestä sosiaali- ja terveysuudistuksen lakitekstillä voi ihan rauhassa heittää vesilintua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) kirjoittaa viikkokirjeessään lausuntokierrokselle tulleesta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamiseen liittyvästä lakiluonnoksesta.

Hänen mukaansa kyseessä on ”keskitetyn monopolin sote” ja ”ensimmäisenä ajatuksena luonnoksesta voi sanoa, että Suomi ei uskaltanut uudistua edes silloin, kun sitä olisi kipeimmin kaivattu”.

– Tästä ei nyt kyllä hyvät ystävät tule mitään. Kyllä niin kauaksi on järki kadonnut tässä sote-uudistuksessa. Toivon että lausunnonantajat ymmärtävät, että tällä lakitekstillä voi ihan rauhassa heittää vesilintua. Nythän on alkanutkin sorsastuskausi, Harri Jaskari kirjoittaa.

Hänen mukaansa lakiteksti tuo ”entistä julkisvetoisemman ja keskitetymmän sosiaali- ja terveydenhuollon maahamme”. Tuottamisvastuu edellyttää kunnalta ja kuntayhtymältä omaa henkilöstöä.

– Luulisi että huonot kokemukset keskittämisestä julkiselle monopolille sairaankuljetuksessa ja pelastustoimessa olisivat opettaneet kilpailun, laadun ja kustannusten yhteyden, mutta ei. Näissä kustannukset ovat kasvaneet lähes kaksinkertaisiksi. Tässäkin valmisteleva työryhmä olettaa, että säästöjä ei ole odotettavissa lähivuosina, Jaskari toteaa.

Kansanedustaja huomauttaa, ettei teollisuudessakaan tee kaikkea itse alusta loppuun. ”Silti se pystyy kertomaan hyvinkin tarkasti, mitä alihankkijoilta vaatii hinnan ja laadun suhteen”.

Hänen mukaansa hintakilpailu on vihdoin näkynyt Suomessa myös terveydenhuollossa. kymmenistä esimerkeistä hän mainitsee Cityterveyden, joka lupaa romahduttaa magneettikuvausten hinnat jopa seitsemäsosaan, ja Pohjola Omasairaalan, joka on puolittanut polvivammojen hoitoajan.

– Nyt halutaan takaisin yhden toimijan malliin. Jos olet ainoa toimija, niin mikä tarve sinulle on parantaa asiakaspalvelua ja kehittää uusia innovaatioita, kun sinua ei verrata mihinkään. Asiakkaan valinnanvapaus on kuin Neuvostoliitosta. Yhdestä on helppo valita ja valittaa voi valtiolle.

Jaskari kirjoittaa, että ”pillahdin melkein itkuun, kun STM:n ylijohtaja Kirsti Varhila kertoi ylpeänä Helsingin Sanomissa, että tiukka velvollisuus kuulla asiakkaita kirjataan nyt ensimmäistä kertaa SOTE-lakiin. SOTE-alueilla on kuulemma pidettävä keskustelutilaisuuksia, jossa kerätään kansalaispalautetta.

– Eli kun minä saan huonoa palvelua siltä yhden monopolin terveysasemalta, seuraavaksi minä kyselen, missä kuussa olisi vuosittainen palautetilaisuus, jossa voisin kertoa huoleni. Kyllä minä haluaisin mennä heti samana päivänä jollekin toiselle palvelun tuottajalle, jota sitten hyvän palvelun saatuani kehuisin kaikille tutuille ja sukulaisille, Jaskari toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)