Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on kirjoittanut Foreign Policy -lehteen otsikolla ”Sota on tulossa”. Hänen mukaansa Venäjän appeasementia, tyynnyttelyä, ei pidä tehdä.
”Meille, jotka olemme eläneet läpi Vladimir Putinin yrityksiä kumota tulokset 20. vuosisadan ’suurimmasta geopoliittisesta katastrofista’ – Neuvostoliiton hajoamisesta – eivät tapahtumat Ukrainassa ole odottamattomia. Eivätkä ne ole draaman viimeinen näytös”, Mihail Saakashvili kirjoittaa.
Hänen mielestään Putinin ensimmäinen suunnitelma Itä-Ukrainan ottamisesta venäläisväestöä mobilisoimalla ei ole onnistunut, mutta se ei tarkoita antamista periksi. Venäläisstrategit puhuvat ”raivon viikonlopusta”, jolloin hallitusrakennuksia vallattaisiin Ukrainassa. Se voisi Saakashvilin mukaan toimia perusteena sotilaalliselle väliintulolle ”eikä meidän pidä yllättyä enää tästä kyynisestä pelikirjasta”.
Ex-presidentin mielestä Putin hyökkäsi Ukrainaan ja valtasi Krimin pienenevien suosiolukujensa, Pohjois-Amerikan liuskekaasuvallankumouksen ja Lähi-Idän liittolaistensa varustamiseen tarvittavan pysyvän sataman vuoksi.
Mihail Saakashvilin mukaan lännessä monet asiantuntijat yhä hokevat, että Nato ja EU pyrkivät laajentumaan liikaa ja ärsyttivät Venäjän karhun. ”Se on erityinen oma itseruoskinnan lajinsa, ja Putinille se on heijastusta läntisestä heikkoudesta, joka vain rohkaisee häntä”.
Brittipääministeri Neville Chamberlain perusteli aikanaan Adolf Hitlerin Sudeettimaan valtaamisen sivuuttamista toteamalla, ettei pitäisi välittää kaukaisesta riidasta tuntemattomien ihmisten välillä. Saakashvilin mukaan nyt puhutaan paljon ”intressien epäsymmetriasta”, jonka perusteella Venäjällä olisi oikeus valtauksiin, koska se välittää alueista enemmän kuin länsi.
”Tämä on täsmälleen samaa kuin minulle kerrottiin kesällä 2008. Minun olisi pitänyt hyväksyä, että Venäjän valtaama Georgian alue oli mennyttä”, Saakashvili toteaa. Hänen mukaansa logiikka kuitenkin jatkuu niin, että pian myös Moldova, Latvia ja jokin Puolan provinssi ovat mennyttä.
”Suurin uhri eivät ole maat jotka jo ovat tai pyrkivät lännen liittolaisiksi, vaan periaatteet, joille läntinen maailma on rakennettu. Todellisuudessa Venäjä rankaisee Georgiaa, Ukrainaa ja Moldovaa halustaan elää vapaassa ja demokraattisessa yhteiskunnassa – hyvin erilaisessa kuin Putinin malli”.
Saakashvilin mielestä läntiset johtajat eivät ymmärrä Neuvostoliiton nomenklatuuran ja nykyaikaisen Venäjän korruptoituneen eliitin eroa ja aliarvioivat heidän pankkitilejään.
”Moskovan avainpäättäjät ovat paljon riippuvaisempia taloudellisesti ja psykologisesti lännestä kuin Brezhnevin ajan byrokraatit. Pakotteet voivat menestyksekkäästi erottaa tämän ryhmän Putinin sisäpiiristä, mutta niiden täytyy mennä syvemmälle ja aiheuttaa tarkkaa, suurempaa kipua”, Saakashvili suosittelee.
”Dilemma on yksinkertainen: maksaako länsi tämän hinnan nyt, vai lykkääkö se päätöstä ja maksaa paljon korkeamman hinnan tulevaisuudessa?”.
Saakashvilin mielestä Georgiassa länsi päätti hoitaa aggression syöpää aspiriinilla. ”Krim on etäpesäke siitä mitä tapahtui Georgiassa, mutta leikkauksen vaihtoehto – sotilaallinen väliintulo – suljetaan yhä pois liian suurena riskinä. Mutta vähintään kemoterapiaa pitäisi käyttää… Pitkällä aikavälillä kivulias annos on ainoa tie joka tappaa Putin-syövän”, hän kuvailee.