Eduskunnassa keskusteltiin tiistaina kauppojen aukiololain muuttamisesta. Kokoomuksen Ben Zyskowicz toi mukaan apulaisoikeuskanslerin kannanoton neutraaliudesta ja yhdenvertaisuudesta uskonnolliseen vakaumukseen liittyvissä kysymyksissä, joka tarkoittaisi muun muassa koulujen päättäjäisten Suvivirrestä luopumista.
– No, nyt te kysytte: miten tämä liittyy kauppojen aukioloaikalainsäädäntöön? Se liittyy, yllättäen, Ben Zyskowicz sanoi.
Hän luetteli kirkkolain mainitsemia kristillisiä juhlapäiviä kuten joulun, pääsiäisen ja helluntain, jolloin kauppojen ja parturien aukiolo on kielletty.
– Eduskunta, lainsäätäjä, julkisen vallan käyttäjä, jonka pitäisi oikeuskanslerin mukaan olla neutraali, ei ole säätänyt, että kaupat eivät saa olla auki esimerkiksi Ramadanina tai Jom Kippurina, vaikka ne ovat näiden uskontokuntien tärkeitä keskeisiä pyhäpäiviä. Miten tämä kauppaliikkeiden aukioloaikalaki sopii yhteen apulaisoikeuskanslerin kannanottojen kanssa, hän kysyi.
Hän kysyi, onko kauppojen aukioloaikalaki vastoin perustuslakia, uskonnonvapautta, perusoikeuksia tai Euroopan ihmisoikeussopimusta.
– Ei tietenkään ole. Minusta ei tietenkään ole. Mutta minä en tiedä, mitä mieltä ovat apulaisoikeuskansleri ja muut niin sanottuun perusoikeusfundamentalistiseen koulukuntaan kuuluvat juristit, Zyskowicz selvitti omaa kantaansa.
– Haluan vaan osoittaa, että kristinusko on niin keskeinen osa Suomen historiaa, suomalaista yhteiskuntaa, sen arkea, että meillä on jokapäiväisessä arjessamme lukuisia esimerkkejä siitä, miten tämä kristinuskon perimä ja läsnäolo suomalaisessa yhteiskunnassa näkyy. Ja sen pitääkin näkyä!
Ben Zyskowiczin mukaan perusoikeusfundamentalismi perustuslain tulkitsemisessa johtaa järjettömyyksiin ja elävälle elämälle täysin vieraisiin tulkintoihin ja vaatimuksiin.