Ammattiliitto JHL vaatii viiden vuoden irtisanomissuojaa sote-lakiin

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) vaatii viiden vuoden irtisanomissuojaa sote-lakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jarkko Elorannan mukaan JHL on tyytyväinen siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen on löytynyt ratkaisu. Hänen mielestää ratkaisun perusmalli on oikea.

– Se perustuu riittävän isoihin palvelujen järjestäjiin ja väestöpohjaan. Tärkeintähän on turvata kansalaisille luotettavat ja laadukkaat palvelut tasa-arvoisesti koko maassa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Eloranta huomauttaa, että avoimia kysymyksiä on kuitenkin vielä useita. Esimerkiksi henkilöstön asema, kuntien rooli, palvelujen rahoitus sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen aito yhteensovittaminen ovat auki.

Eloranta kehottaa miettimään, mitä päätösvaltaa kunnille oikeasti jää, kun niiden selvästi isoin tehtävä eli sote-palvelut siirtyy erityisvastuualueiden päätöksentekoon. Kuinka vahvasti erva voi käytännössä puuttua kuntien palveluverkkoon?

Erityisen tarkan pelin paikka hänen mukaansa on työntekijöiden asema. Todennäköisesti monen työntekijän työantaja vaihtuu.

– Siirtyjien työsuhdeturvasta on ehdottomasti huolehdittava. Ihmistä ei saa kohdella eriarvoisesti sen perusteella, koskeeko hänen työpaikkaansa kunta- vai sote-rakennelaki. Samoista palveluistahan siinä on kysymys, Eloranta sanoo.

– Kuntaliitoksiin nyt liittyvä viiden vuoden irtisanomissuoja pitää siis kirjata myös sote-lakiin, Eloranta vaatii. Myös uudenlainen yt-menettely on tarpeen, koska erityisvastuualue saa ohjata palvelujen tuottajia eli kuntia. Kunta- tai työpaikkatason yt-menettely ei siis enää riitä, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS