Pieniä tarinoita byrokratian kurituksesta: kun komerossa pitää olla lattiakaivo

Markkinoilla voit pärjätä, mutta lomakesodan häviät uuden kirjan mukaan varmasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos kärsii matalasta verenpaineesta, ei kannata alkaa syödä lääkkeitä. Vaivaan voi auttaa se, että lukee Toivo-ajatuspajan tuoreen julkaisun Pieniä tarinoita byrokratiasta. Siinä esitellään lukuisia verenpainetta nostavia tapauksia.

Kaikki sääntely ei ole pahasta, esimerkiksi omaisuudensuoja on hyödyllistä säilyttää, mutta pamfletissa tuodaan esille, miten sääntely toisinaan näivettää yrittämisen tai arkielämän.

Pullakauppias laittaa lapun luukulle, koska ei jaksa painia terveysviranomaisten kanssa. Maanviljelijää syytetään sikojen virikkeettömyydestä, koska hän ei kerro, että emäntäkin antaa virikkeitä eikä vain isäntä yksin. Rock-klubi ei voi remontoida konehallissa sijaitsevaa salia, koska suojelumääräysten vuoksi remontin hinta kohoaisi 30 miljoonaan euroon.

Suomen Toivon perjantaina julkaistussa kirjasessa tapauksista kertovat kansanedustajat, yrittäjät, professorit, äidit, kirjailijat.

Verkkouutiset kertoo sunnuntain jutuissaan tapauksista muun muassa tässä, tässä, tässä ja tässä.

Partanen ja lehdistö

Parkanolainen ”Partanen” jäi työttömäksi, mutta hän halusi tehdä jotain hyödyllistä. Hän auttoi kierrätyskeskuksen omistajaa, ”Voutilaista”, keittämällä kahvia keskuksen avajaisissa.

Paikallislehti teki avajaisista jutun, jossa se haastatteli Partasta. TE-keskus tulkitsi lehtijutun perusteella, että Partanen on saanut työpaikan ja katkaisi työttömyyskorvauksen maksamisen. Voutilainen yritti sanoa, että Partanen ei ollut töissä, mutta TE-keskus piti kiinni linjastaan.

Kallis muutto

Jyrki Joensuu perusti yksityisen J&K Joensuu -lääkäriaseman 1988. Vuonna 2013 yritys muutti uusiin toimitiloihin ja sen piti hakea uusi toimilupa.

Joensuun kertoman mukaan lupapapereita oli kahden vaaksan korkuinen pino. Vaaksa on peukalon ja keskisormen pään välinen etäisyys eli noin 20 senttiä.

”Omavalvontasuunnitelma oli kahdeksan sivun mittainen. Siivouskomerossa täytyy olla lattiakaivo”, Joensuu ihmetteli.

Lääkäriasema J&K Joensuu lopetti toimintansa virallisena palveluntuottajana eli kunnan kriteerit täyttävänä alihankkijana.

Hernesaaren viljavarasto

Helsingissä laaditaan asemakaavaa Hernesaareen, jonne suunnitellaan asuinaluetta. Hernesaaressa on jäljellä vanhaan satamaan ja telakkaan kytkeytyvää rakennuskantaa, muun muassa viljasiilo. Huoltovarmuuskeskus varastoi siiloon viljaa pahan päivän varalle.

Kaupunki omistaa siilon tontin, joten se voisi siirtää viljavaraston muualle, esimerkiksi Vuosaaren satamaan.

Siilot sisältävät kuitenkin kulttuurihistoriallisia arvoja. Ne on nykykaavassa merkitty suojeltaviksi, eikä niitä voi purkaa.

Prosenttipeliä oluella

Pyynikin panimon Vahvaportteri voitti Berliinissä parhaan käsityöläisportterin palkinnon. Portteri on 7,5 prosentin vahvuista, joten sillä ei ole asiaa kotimaan ruokakauppoihin.

Kuluttajat eivät voi ostaa portteria suoraan Pyynikin käsityöläispanimostakaan, koska se saa myydä korkeintaan 4,7 -prosenttista olutta. Alkosta Vahvaportteria saa tilaustuotteena, koska kaikki eivät saa oluitaan myyntiin monopoliin.

Yli 4,7 prosentin vahvuista tilaviiniä saa myydä tilalta suoraan kuluttajille. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tilaviini on suomalainen erikoisuus, koska marjaviinejä ei tehdä muualla. Pyynikki kiistää tiedon.

4,7 -prosenttisen olueen myyntiin pienpanimo tarvitsee ”kioskiluvan”. Kioskilupa voi kaatua siihen, että alueella on jo riittävästi elintarvikekioskeja, eikä aluehallintovirasto enää myönnä uusia lupia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)