Handelsbanken ennustaa, että Suomen bruttokansantuote pysyy tänä vuonna viime vuoden tasolla, mutta ensi vuonna nähdään orastavaa 0,5 prosentin kasvua. Vuonna 2016 kasvu olisi ennusteen mukaan 1,5 prosenttia. Pankki on hiukan parantanut tämän vuoden ennustetta, mutta toisaalta heikentänyt kahden seuraavan vuoden arvioita.
Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Heleniuksen mukaan Suomen talouden heikko suoriutuminen johtuu pääasiassa rakenteellisista syistä, mikä tekee elpymisestä hidasta ja kivuliasta.
Palkkakustannukset ovat Heleniuksen mielestä Suomessa liian korkeat suhteessa tuotannon erikoistumisasteeseen, mikä heikentää yritysten kannattavuutta. Tämä puolestaan on johtanut yksityisen sektorin työpaikkojen vähenemiseen. Suomen nykyisille teollisuustuotteille ei myöskään ole riittävästi kysyntää, minkä vuoksi investoinnit supistuvat ja pääomakanta vanhenee.
– Tämä on vaarallinen kierre. Yrityssektorin kannattavuuden tulee parantua, jotta investointien ja työllisyyden kasvu voi kunnolla käynnistyä. Suomessa toimivan teollisuuden täytyy sopeuttaa tarjontansa muuttuneeseen globaaliin kysyntään. Tämä edellyttää uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä sekä investointeja uuteen liiketoimintaan. Jos kannattavuus ei parane, tämä muutos ei toteudu, Helenius varoittaa pankin tiedotteessa.
Verot syövät ostovoimaa, kulutusta ja investointeja
Työllisyys, yritysten voitot, kulutus ja investoinnit ovat vähentyneet, mikä on supistanut kansatalouden veropohjaa. Samaan aikaan julkisen sektorin menot ovat kuitenkin kasvaneet työttömyyden ja väestön ikääntymisen takia.
– Työllistä kohti laskettu verotaakka on kasvaessaan syönyt ostovoimaa ja heikentänyt kotitalouksien kulutusta ja investointeja. Tämä uhkaa tukahduttaa taloudellisen aktiviteetin, eikä yritysten ja kotitalouksien verotaakan kasvattamisvaraa juuri ole, arvioi Handelsbankenin ekonomisti Tuulia Asplund.
Öljyn hinnanlasku tekee hyvää maailmantaloudelle
Maailmantaloudessa puolestaan öljyn hinnan lasku on Handelsbankenin ekonomistien mielestä ollut ”positiivinen shokki”, mutta muutoin signaalit ovat sekalaisia.
USA:n taloudellinen toiminta vilkastuu tasaiseen tahtiin, mutta euroalueen näkymät ovat päinvastaiset ja edellyttävät kirkastuakseen jämäköitä toimia.
Venäjän liikkumatila puolestaan kapenee, sillä talouskasvu hiipuu ja BKT ehkä supistuu ensi vuonna, jos öljyn hinta ei käänny tuntuvaan nousuun.