Kokoomuksen uusi puheenjohtaja Alexander Stubb arvioi, että häntä äänestäneet ottivat kantaa uudenlaisen politiikan puolesta.
– Toivon, että jos joku minua äänesti, niin hän äänesti uudentyyppisen politiikan puolesta. Uudentyyppisen politiikan tekemisen puolesta, Stubb sanoi valintansa jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.
Stubb sai kokoomusväeltä vahvan valtakirjan: 500 ääntä perusteellisen kampanjan jälkeen. Heti äänestyksen jälkeen Paula Risikko ja Jan Vapaavuori kehottivat omia kannattajiaan antamaan täyden tukensa valitulle puheenjohtajalle.
Stubb puolestaan haluaa pitää molemmat puheenjohtajakandidaatit sekä Vapaavuorta tukeneen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon ”tiimissään”. Ministerikierrätyksestä hän ei tämän enempää valottanut.
– Tulee kaksi vaihtoa. Jyrki Katainen, josta tulee Suomen seuraava komissaari ja Henna Virkkunen, josta tulee europarlamentaarikko. Muihin kysymyksiin en ota kantaa. Mutta Janne Vapaavuori, Paula Risikko tulevat olemaan osa tiimiä siinä, missä Petteri Orpokin.
Vastaus ”oikeistoväitteisiin”
Stubb kertoi soittaneensa kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille valintansa jälkeen. Hänen johdollaan hallitus aloittaa heti maanantaina minihallitusneuvottelut.
Stubb oli vakuuttunut, että neuvottelut viedään maaliin: talouden kehyksistä pidetään kiinni ja luodaan luottamusta valtiontalouteen. Hänen mukaansa ”Antti Rinteellä on monia hyviä ajatuksia kasvusta”. Stubb kuitenkin painotti, että minihallitusneuvotteluissa paino on sanalla mini.
Stubbilta udeltiin hänen ”oikeistolaisuudesta”. Stubb otti kampanjansa aikana rohkeasti kantaa verotukseen, hyvinvointiyhteiskuntaan ja kannustavuuteen. Stubb kannatti muun muassa ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista, jonka myös kokoomuksen puoluekokous hyväksyi puolueen kannaksi.
– Aikaisemmin ei ole talouspolitiikasta kysytty, ja sitten kun vastaa kahteen kysymykseen, leimataan oikeistolaiseksi. Olen talouspolitiikassa mielestäni realisti. Kannatan yrittäjyyttä, kokoomuksen hengessä kannatan myös verotuksen vähentämistä, kannatan Antti Rinteen hengessä myös kasvua ja työllisyyttä. Enpä usko, että talouspolitiikassa tänä päivänä yhtä selkeää kahtiajakoa kuin mitä ehkä taloustieteen teoreettisessa maailmassa on.
Stubb kuitenkin huomautti, että seuraaviin eduskuntavaaleihin kokoomus tulee omalla talouspoliittisella ohjelmalla, jolle tuntuu olevan tilausta.
– Tämän hallituskauden aikana on sanomattakin selvää, että olemme hakeneet tasapainoa ensin kuuden puolueen ja sitten viiden puolueen kesken.
Kuka Alexander Stubb?
Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on syntynyt 1. huhtikuuta 1968. Hän on naimisissa Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Parilla on kaksi lasta, vuonna 2001 syntynyt tytär ja vuonna syntynyt 2004 poika.
Ennen ministeripostiaan pääministeri Jyrki Kataisen kesäkuussa 2011 muodostettua hallitusta hän toimi edellisessä hallituksessa ulkoasiainministerinä 2008-2011. Sitä ennen Stubb oli Euroopan parlamentin jäsen vuosina 2004-2008.
Hän on myös ollut muun muassa erityisasiantuntija Suomen EU-edustustossa Brysselissä (2003-2004), Euroopan komission puheenjohtajan neuvonantaja (2001-2003), vierailevana professori College of Europessa Brüggessa (2000-2007), erikoistutkija Suomen EU-edustustossa Brysselissä (1999-2001), tutkijana Suomen Akatemiassa (1997-1999) sekä tutkijana ulkoasiainministeriössä (1995-1997).
Alexander Stubbilla on filosofian tohtorin tutkinto kansainvälisessä politiikassa London School of Economicsista. Lisäksi hän on opiskellut Belgiassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa.
Harrastuksinaan hänellä on triathlon, hiihto, golf, telemark ja twiittailu. Asepalveluksensa Stubb suoritti 1988-89 Uudenmaan jääkäripataljoonassa. Kielitaitoa löytyy ruotsi, englanti, ranska ja saksa.
Stubb on julkaissut kuusitoista kirjaa, noin 30 EU-aiheista akateemista artikkelia ja satoja kolumneja.