– Suomi on käytännössä konkurssikypsä. Vientimme on romahtanut niin, että vientituloistamme puuttuu 20–30 prosenttia vuositasolla verrattuna vuoden 2008 tasoon. Vaikka muualla Euroopassa talous on lähtenyt verkalleen kasvamaan, niin suomalaisen teollisuuden tilauskirjat ovat vain ohenneet. Suomalainen vientiteollisuus on menettänyt kilpailukykynsä. Tähän saakka voimme yhtyä ex-ministeri Anders Borgin diagnoosiin sanoo Riikka Slunga-Poutsalo.
Hän kuitenkin huomauttaa, että Suomen teollisuuden kilpailukykyä ei ole menetetty duunarien palkankorotusten eikä duunareiden liian suurien palkkojen takia.
Suomalaisten tehdastyöläisten palkat ovat nousseet vuoden 2008 jälkeen noin 7 prosenttia, kun vastaavasti sekä saksalaisten että myös ruotsalaisten ovat nousseet lähes 11 prosenttia.
– Vaikka SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne onkin yhtynyt ex-kollegansa Anders Borgin väitteisiin siitä, että palkankorotukset ovat vieneet teollisuutemme kilpailukyvyn, niin mitkään tilastot eivät tue tätä johtopäätöstä, Slunga-Poutsalo sanoo.
Hänen mukaansa teollisuuden kilpalukukyvyn on syönyt energiaverot, ns. ”Suomi-lisä”.
– Teollisuutemme energiavero on 14-kertainen EU-minitasoon verrattuna. Kotitalouksiemme energiavero on peräti 19-kertainen. Näiden kansallisten viherverojen laskeminen asteittain EU–minimitasolle on oikea lääke, jolla sairas Suomi voidaan kuntouttaa todelliseen iskukykyyn, Slunga-Poutsalo sanoo.
Slunga-Poutsalon mukaan perussuomalaiset eivät lähde SDP:n, keskustan ja kokoomuksen ajamaan työläisten kurjistamispolitiikkaan mukaan. Palkkojen jäädyttäminen useammaksi vuodeksi palkkojen nollaratkaisuilla vie ostovoiman, syventää lamaa ja heikentää työmotivaatiota.