Joukko maahanmuuttajia kertoo Los Angeles Timesissa Venäjällä kohtaamastaan syrjinnästä ja väkivallasta.
28-vuotias Remy Bazie saapui Venäjälle Norsunluurannikolta. Hän joutui viime vuoden marraskuussa hyökkäyksen kohteeksi Moskovalaisella rautatieasemalla.
Miesporukka solvasi ensin Bazieta ja löi häntä sitten rautaputkella kasvoihin. Bazieta ei ryöstetty. Pelkkä väkivalta riitti.
Nyt miehen leuka pysyy koossa vain metallilevyjen avulla. Leikkaus maksoi lähes 3 000 euroa. Bazie keräsi sitä varten rahaa neljä kuukautta.
”Minua ahdistellaan lähes koko ajan, mutta tämä oli pahin kokemukseni”, Bazie toteaa LA Timesin toimittajalle afrikkalaisten maahanmuuttajien suosimalla seurakunnan pyörittämällä nuorisotalolla.
”Venäjällä eläminen on kuin helvetti maan päällä”, 35-vuotias Liberiasta Venäjälle muuttanut Osman Kamara puolestaan sanoo.
Hän on joutunut aiemmin skinijengin pahoinpitelemäksi.
”He eivät pidä ihonväristämme. Ulos meneminen on ongelma. Jos lähdet ulos, et ehkä tule koskaan takaisin.”
Nigeriasta Venäjälle muuttanut John Steven Abumen on asunut maassa jo 15 vuotta. Sinä aikana hänet on pahoinpidelty kolmesti.
Yhdessä hyökkäyksessä häntä lyötiin päähän teräsputkella ja hän oli vähällä menettää näkönsä. Toisessa hän sai puukosta.
Miesten tarinat ovat arkea monelle tummaihoiselle maahanmuuttajalle.
Moskovalaisen SOVA-tutkimuslaitoksen mukaan viranomaisille on raportoitu 177 afrikkalaisiin kohdistunutta väkivaltaisuutta vuodesta 2010
Asiantuntijoiden mukaan todelliset luvut ovat kuitenkin huomattavasti korkeampia, koska vain pieni osa uhreista menee koskaan poliisin pakeille. Rasismi ja ahdistelu ovat monelle jokapäiväisiä koettelemuksia.
Jotkut Venäjälle Afrikasta muuttaneet kertovat luulleensa pitkään venäjänkielisen sanan ”obezyana” tarkoittavan tummaihoista ihmistä, koska kuulivat sitä jatkuvasti. Oikeasti sana tarkoittaa apinaa.
Venäjällä on arviolta noin 100 000 afrikkalaistaustaista maahanmuuttajaa, joista kolmasosan uskotaan olevan maassa ilman papereita.
”He tulevat tänne, koska he uskovat löytävänsä täältä hyvän työpaikan ja pääsevänsä Eurooppaan”, protestanttisen seurakunnan rasismin vastaisessa työryhmässä työskentelevä Penny Grenfell kertoo.
”Monet heistä luulevat, että tämä on osa Eurooppaa ja että Venäjällä on sama kulttuuri kuin Euroopassa.”
Moni maahanmuuttaja ajautuukin Venäjällä limboon, jossa heillä ei ole papereita tai kielitaitoa, joilla he voisivat saada kunnollisen työpaikan. Useimmiten he työskentelevät esitteiden tai ilmaisjakelulehtien jakajina metroasemien liepeillä. Kuukausipalkka on usein vain noin 40 euron luokkaa.