Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdottavat Suomeen uudenlaista tapaa sopia palkoista. Kaksikon mukaan lähtökohdaksi pitää ottaa viennin kehitys.
– Palkankorotusten ylärajaksi pitää ottaa vientiteollisuuden kilpailukyky, Vartiainen sanoo.
He kehottavat, että seuraava hallitus antaa työmarkkinajärjestöille tehtävän: kehittäkää uudenlainen palkkamalli.
Vartiaisen mielestä yrityksille pitää antaa lisää tilaa sopia palkoista itse.
– Miten korkean luottamuksen yhteiskunnassa ei luoteta siihen, että palkoista osattaisiin sopia paikallisesti? hän ihmettelee.
Vartiaisen mukaan Suomen palkkamalli toimi hyvin vuoteen 2007 saakka, mutta sen jälkeen huonosti. Suomalaiset yritykset menettivät kilpailukykynsä hyvin nopeasti vuosina 2008–2010.
Tällä hetkellä Suomi on jopa 15–20 prosenttia jäljessä esimerkiksi Ruotsia ja Saksaa, arvioi Borg. Palkankorotukset ovat olleet viime vuosina melko maltillisia, mutta silti liian korkeita tuottavuuden kehittymiseen nähden, hän lisää.
– Tämä on kova fakta hyväksyä, mutta niin tilastot osoittavat, Borg toteaa.
Borg ja Vartiainen esittelivät keskiviikkona Kesärannassa raporttinsa Suomen talouden tilasta. Sen tilasi viime vuonna pääministeri Alexander Stubb (kok.).
Borg ja Vartiainen esittävät Suomelle kolmen kohdan ohjelmaa – se ei ole säästölista, Vartiainen huomauttaa – jonka ensimmäinen vaatimus on jarruttaa palkkojen liian nopeaa nousua. Toinen vaatimus on, että työllisyysastetta pitää nostaa. Kolmanneksi työn tuottavuutta pitää nostaa.
– Suomella on edessään pitkä marssi, Borg luonnehtii ja toteaa, että tilanne ei korjaannu parissa kolmessa vuodessa, vaan vaatii 5–10 vuotta.
Vartiaisen mukaan on ”karu tosiasia”, että jos useampi suomalainen ei käy töissä, hyvinvointiyhteiskuntaa ei kyetä rahoittamaan. Hän huomauttaa, että Suomessa työllisyysaste on matalampi kuin muissa Pohjoismaissa.
– Tämä on tuhlausta, se on menetys ihmisille itselleen ja menetys yhteiskunnalle.
Vartiainen nostaa esimerkeiksi pienten lasten äidit ja yli 55-vuotiaat miehet, joiden työllisyysastetta pitää kyetä korottamaan.
Borg toteaa, että periaatteessa Suomi on toimiva yhteiskunta, jossa elintaso on korkea. Hän kuitenkin varoittaa suomalaisia siitä, että jos mitään muutoksia ei tehdä, elintaso laskee.
– Suomi on aina pystynyt kokoamaan itsensä paineen alla.
”Herätyskello Suomelle”
Stubb pitää raporttia ”viimeisenä heräyskellona” Suomen päätöksentekijöille. Hänen mukaansa Suomella on käsissän kolme vaihtoehtoa: Kreikan tie, kitkuttamisen tie sekä Borgin ja Vartiaisen tie.
Stubb sanoo kannattavansa ajatusta niukoista palkankorotuksista.
– Äärimaltillisten korotusten kaveriksi pitää muodostaa ansiotuloverotuksen keventäminen.