Opettajien hätäviesti: ”Työkuorma valuu yli”

Opettajilla ja opetusalan esimiehillä on tehtäviä enemmän kuin mihin työaika riittäisi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työkuorma valuu reippaasti yli, joten opettajat kokevatkin voimakasta, jatkuvaa väsymystä ja stressiä, osoittaa opetusalan työolobarometri, johon vastasi 1 347 opettajaa, johtajaa ja rehtoria päiväkodeista yliopistoon.

Silti opettajat ovat sitoutuneita ja hyvin motivoituneita työhönsä.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

– Erityisesti opetus- ja kasvatusalan esimiesten työkuorma on kyselyn perusteella kestämätön, ja yksikkökoon kasvu on lisännyt johtajien työmäärää entisestään. Päiväkodit, koulut ja oppilaitokset ovat opettajien mielestä kuitenkin toimivia työyhteisöjä. Neljä viidesosaa opettajista on innostuneita työstään ja kokee tyydytystä työnsä äärellä. Opettajat tekevät myös yhteistyötä entistä enemmän, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Hän vaatii nopeita toimia työkuorman hallitsemiseksi.

– Yli puolet kaikista vastaajista koki, että työtä on liikaa. Esimiehistä vain runsas neljännes kertoo työajan riittävän. Reilu kolmannes opettajista koki myös, että ristiriitaiset odotukset vaikeuttavat työtä.

Työolobarometrin tulokset kyseenalaistavat Luukkaisen mukaan myös kuntien leikkaukset. Erityisesti lomautuksilla on pelkästään kielteisiä vaikutuksia opettajien työhön ja työhyvinvointiin.

Luukkaisen mielestä tulokset pakottavat kiinnittämään uudella tavalla huomiota työuran keskivaiheilla olevien jaksamiseen.

– Pelkät senioriohjelmat eivät riitä pidentämään työuria, vaan työhyvinvointia tukevat toimet on aloitettava jo nelikymppisistä lähtien, hän sanoo.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n laaja työolokysely tehtiin loka-marraskuussa 2013. Kyseessä on laatuaan ensimmäinen nimenomaan opettajien työkykyä ja työhyvinvointia koskeva selvitys. Vastaajat olivat ns. riviopettajia, jotka eivät toimi ammattiliiton luottamustehtävissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS