Puolustusministeri Haglund: Venäjä ei tule päästämään irti Ukrainasta

Carl Haglundin mielestä luottamuksen jälleenrakentaminen Venäjään tulee olemaan pitkä tie.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rkp:n puheenjohtaja puolustusministeri Carl Haglund puhui maanantaina kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinosen seminaarissa Riihimäellä.

– Edelleen joka päivä kaatuu siviilejä ja sotilaita. Tilanne on sen valossa hyvin vakava, Carl Haglund kuvaili Ukrainan tilannetta.

Hänen mukaansa hyvä asia oli neuvottelupöytään pääsy Minskissä.

– Realiteetti on silti se, että siellä on hyvin suuri luottamuspula ja maan itäosa sekasorrossa. Miljoonia ihmisiä on joutunut pakoon kodeistaan, ja moni näkee nälkää ja suurta hätää, Haglund sanoi.

– Itä-Ukrainan tilanteen tulevaisuus on erittäin suuri kysymysmerkki. Aivan selvää on se, että Venäjä ei tule päästämään siitä otettaan. Se on päivänselvää, vaikka moraalisesti olisi oikein, että he perääntyisivät sieltä.

– Myös sotilaallisesti on hyvin vaikea nähdä, että heidät heitettäisiin sieltä ulos, Venäjän voima siellä on sen verran suuri että sellaista voimaa ei tahdo löytyä Euroopasta. Tai ehkä sellainen löytyisi, mutta silloin ollaan jo kolmannen maailmansodan partaalla, johon kukaan ei halua mennä.

Kaikki luottamus

Puolustusministerin mukaan ”tärkeintä on sanoa se, että Venäjä on toiminut tavalla, joka on täysin hyväksymätöntä.

Hänen mukaansa ”Venäjä on rikkonut kaikkia sopimuksia, kansainvälistä lakia ja oikeutta – se on fakta, josta ei päästä yli eikä ympäri”.

– Venäjä on onnistunut rikkomaan kaiken luottamuksen, jota Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen rakennettiin. Sen luottamuksen jälleenrakentaminen tulee olemaan hyvin pitkä tie, Carl Haglund totesi.

– En tiedä milloin päästään sanktioiden purkamiseen ja muuhun, mutta vaikka nekin kaikki purettaisiin, niin markkinoiden luottamus ja poliittinen luottamus Venäjää kohtaan – sitä vain ei ole. Missä vaiheessa palataan tilanteeseen, että sitä on, se jää nähtäväksi, ja sitä vain moni meistä toivoo että se olisi mahdollisimman pian.

Carl Haglundin mukaan Ukrainan tilannetta määriteltäessä puhuttiin aluksi paljon kriisistä.

– Realiteetti on se, että se on sota. Siinä on muitakin ulottuvuuksia – tämä ei ole perinteinen sota. Venäjä myös väitti pitkään, ettei heillä ole mitään asian kanssa tekemistä, mutta sitten he kuitenkin Minskissä allekirjoittivat sopimuksen jossa toteavat että he vetävät joukkonsa pois.

– Eihän varmasti kukaan lännessä niihin väitteisiin uskonut, mutta nyt he ovat itsekin myöntäneet että siellä he ovat, ja varmaan pysyvätkin, ja jollain tasolla ainakin pitävätkin siitä alueesta kontrollia.

Haglundin mukaan jää nähtäväksi, riittääkö nykyinen aluevaltaus Venäjälle vai pyrkivätkö he rakentamaan Krimille maakäytävää, josta on viitteitä.

Nato ei tule lumitöihin

Johtopäätös kriisistä on Haglundin mukaan se, että tulevaisuudessakin Euroopassa tarvitaan uskottavaa maanpuolustusta.

– Suomi on tässä kehityksessä uinut vastavirtaan ja pitänyt kiinni omasta maanpuolustuksestaan. Tänä päivänä tilannetta katsoen on todettava, että tämä on ollut meiltä hyvä valinta, hän sanoi.

Haglundin mukaan näihin ”vakuutusasioihin” ei tule suhtautua naivisti.

– Se on vähän kuin palovakuutus. Sitä ei kannata hankkia siinä vaiheessa, kun talo on jo syttynyt palamaan. Siksi vakuutusmaksujakin kannattaa maksaa hyvissä ajoin ja hoitaa vakuutusasioita suunnitelmallisesti, niin kustannuksetkin pysyvät kurissa, Carl Haglund sanoi.

Puolustusministerin mukaan nykyinen kansainvälinen yhteistyö ei tarkoita, että voitaisiin laskea sen varaan, että ”Nato tulee tänne meitä auttamaan kun jotain tapahtuu. Tähänkin pätee palovakuutuslogiikka. Meillä ei ole vakuutussopimusta tehtynä”.

– Ei voida laskea myöskään, että se vakuutussopimus voidaan tehdä juuri kriisin alla.

Hänen mukaansa Nato-jäsenyydestä pitää puhua, se ei ole mikään säästökeino eikä sillä vastattaisi taloushaasteisiin.

– Nato ei ole mikään sellainen organisaatio joka tulee tekemään meidän lumityöt niin että voidaan itse jättää ne tekemättä. Se ei ole Naton peruslogiikka. Uskottavasta maanpuolustuksesta on joka tilanteessa pidettävä kiinni myös silloin, jos jonain päivänä olisimme Naton jäseniä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)