Kiinan Suomen-suurlähettilään Huang Xingin mukaan Suomella olisi edellytyksiä saada suuria investointeja Kiinasta. Hän kehottaa suomalaisia harkitsemaan strategista yhteistyötä kiinalaisyritysten kanssa, jotta miljardiluokan potentiaali voisi toteutua.
– Huomattavan suuria investointeja voisi kohdistua yhteisyrityksiin tai yhteisiin hankkeisiin, jotka tähtäävät vientiin muun muassa muihin Pohjoismaihin, Baltiaan ja Venäjälle. Suomalaisten kannattaisi suhtautua myös tämäntyyppiseen strategiseen yhteistyöhön nykyistä avoimemmin, Huang sanoo Nykypäivän haastattelussa.
Kysyttäessä sijoitusten mahdollisesta volyymista suurlähettiläs viittaa kauppaan, jolla perinteikäs ruotsalainen Volvo siirtyi kiinalaisomistukseen vuonna 2010. Estettä miljardiluokan panostuksille Pohjoismaihin ei ole, kunhan kohde on riittävän houkutteleva.
Suomalaiset yritykset ovat toistaiseksi investoineet Kiinaan olennaisesti enemmän kuin kiinalaiset Suomeen.
– Kestää aikansa ennen kuin kiinalaiset sijoittajat oppivat näkemään Suomen tarjoamat mahdollisuudet. Mikä on ihanteellinen toimintamalli suomalaisissa puitteissa? Mitkä ovat sektorit, joille on kannattavinta investoida, Huang sanoo.
Kipukohtina suurlähettiläs mainitsee muun muassa korkeat työvoimakustannukset ja kielimuurin.
Lähettiläs kannustaa Suomea tavoittelemaan kiinalaisia sijoituksia nykyistä koordinoidummin ja määrätietoisemmin.
– Suomella voisi esimerkiksi olla erillinen työryhmä, task force, joka keskittyisi luomaan edellytyksiä uusille investoinneille. Kuten tiedätte, rahaa kyllä on. Monilla kiinalaisilla yrityksillä on pääomareservejä, jotka vain odottavat sopivaa sijoituskohdetta.
Esimerkkeinä potentiaalisista toimialoista Huang mainitsee ICT-sektorin ja cleantechin.
– Suomalainen ICT-alan tietotaito edustaa kansainvälistä huippua. Myös Kiinassa osaaminen on nykyisin erittäin korkealla tasolla, ja yritykset, kuten Huawei, ovat merkittäviä globaaleja toimijoita. Cleantech puolestaan on Kiinan tulevaisuuden kannalta olennaisen tärkeä ala.
Heikki Hakala
Lue koko juttu Digitaalisesta Nykypäivästä.