Hallitus päätti perjantaina rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanossa, että terveiden aikuisten hammashuollon tarkastusväliä pidennetään kahteen vuoteen. Lisäksi ympärivuorokautisesta päivystyksestä luovutaan. Näin säästetään 15 miljoonaa euroa.
Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Anja Eerola pitää hallituksen leikkauksia ”ihan asiallisina tehostamistoimina”.
– Tutkimusvälin pidentäminen on hyvin toteutettuna ihan kohtuullinen toimenpide, Eerola sanoo.
Hänen mukaansa hammaslääkärin tutkimusväli tai suuhygienistin terveystarkastusväli määritellään yksilöllisen tarpeen mukaan.
Liikenneministeri Merja Kyllösen (vas.) mukaan ympärivuorokautisesta päivystyksestä luopuminen tarkoittaa sitä, että erityisvastuualuetasolla (ERVA) sovitaan suun terveydenhuollon päivystyksen järjestämistä osana muuta päivystystä. Hammaslääkärin tarpeellinen paikallaolo sovitaan väestön tarpeiden mukaan.
– Säästötoimissa lähdetään ilmeisesti siitä, että siellä ei tarvitse olla hammaslääkäri–hammashoitaja-työparia odottamassa potilaita, vaan he menevät yleispäivystyksen kautta ja mahdollisesti voi olla takapäivystäjänä hammaslääkäri, Eerola arvelee.
Hänen mukaansa tarpeen mukaan maassa pitää kuitenkin olla jotakin paikkoja, jossa on ympärivuorokautinen päivystys, mutta niitä ei kovin montaa tarvita.
Valtiosihteeri Martti Hetemäen valmisteluryhmä esitti alun perin, että aikuisten hammashuoltoa supistettaisiin siten, että kunta vastaisi jatkossa vain kiireellisestä hoidosta. Sillä olisi säästetty 50 miljoonaa euroa. Hallitus valitsi kuitenkin pienemmät leikkaukset hammashuoltoon.
– Se ehdotus oli aika absurdi ja mieletön. Vaikea ajatella, että jokin ruumiinosan hoitojärjestelyt olisivat pois yhteisestä kokonaisuudesta. Hallitus siinä ihan viisaasti teki, Eerola kiittelee.