– Kuvittele jos Helsingin kaupunki järjestäisi joka vuosi arvonnan, jossa 100 onnekkaalle annettaisiin 100[nbsp]000 euroa rahaa kaupungin varoista. Arvonnan osallistumisen ehtona olisi, että halukkaalla pitäisi olla vakaat tulot tai aikaisempaa varallisuutta, Liberan toiminnanjohtaja, ekonomisti Mikko Kiesiläinen kirjoittaa blogissaan.
Näin hän summaa Hitas-järjestelmän, jossa Helsingin kaupunki myy asuntoja alle markkinahinnan. Hän nostaa esimerkiksi Kalasatamaan viime vuoden aikana valmistuneet Hitas-kohteet. Ne myytiin keskimäärin 4[nbsp]621 euron neliöhinnalla. Se on 1[nbsp]700 euroa vähemmän, kuin alueen keskihinta. Koska kyse oli keskimäärin 74 neliön asunnoista puhutaan Kiesiläisen mukaan siis noin 125[nbsp]000 euron tulonsiirrosta asuntoa kohden.
– Siis yli kolme kertaa enemmän kuin helsinkiläisten mediaanitulo.
Mikko Kiesiläinen summaa Hitas-järjestelmän ”asumistuen muodoksi, jossa edunsaajat valikoidaan pääsääntöisesti arvonnan kautta”.
– Arvontaan on päädytty koska halukkaita ostajia on luonnollisesti enemmän kuin alihintaisia asuntoja voidaan tarjota. Tämä tarkoittaa, että julkinen tuki ei kohdennu niille jotka sitä tarvitsevat, vaan niille jotka tuntevat arvontajärjestelmän ja joilla käy hyvä tuuri.
Kiesiläinen muistuttaa, että arpaonnen lisäksi tarvitaan myös vakaat tulot tai muuta varallisuutta. Alihinnoiteltuun Hitas-asuntoon on silti saatava rahat joko pankkilainana tai tililtä.
– Tämä tarkoittaa että järjestelmän ulkopuolelle rajataan kaikki ne jotka julkista asumistukea aidosti tarvitsevat.
Hitas-järjestelmää perustellaan Mikko Kiesiläisen mukaan usein segregaation ehkäisemisellä.
– Tämän logiikan mukaan Kalasatamaan pääsi nyt muuttamaan sellaisia asukkaita, jotka eivät olisi sinne voineet muuttaa.
– Henkilöt ja perheet joilla on varaa ostaa satojen tuhansien arvoinen hitas-asunto Kalasatamasta ovat kuitenkin juuri niitä hyvin toimeentulevia. Se, että saadaan vähän erilaisia hyvintoimeentulevia halutulle alueelle tai saadaan heille hieman isompia asunto hyvältä alueelta ei ole sellaista segregaation ehkäisyä, josta kannattaa maksaa 125 000 euroa per asunto.
Kiesiläisen mukaan paras tapa vaikuttaa hintatasoon on rakentaa enemmän asuntoja.
– Jos Hitas-järjestelmälle menevät tontit myytäisiin tai vuokrattaisiin markkinaehtoisilla hinnoilla, kaupunki saisi enemmän rahaa jota voitaisiin käyttää uusien asuinalueiden kunnallistekniikan rakentamiseen. Uudet asuinalueet vaativat merkittäviä investointeja kaupungilta, mutta tämä olisi paljon tehokkaampi ja oikeudenmukaisempi tapa alentaa asumisen kustannuksia Helsingissä.