Hallitus päätti kehysriihessä merkittävästä veroporkkanasta suurinvestointeja kaavaileville vihreän siirtymän hankkeille.
Verokannustin koskee uusia vihreän vedyn, akkuteollisuuden ja fossiilittoman teräksen investointihankkeita.
Elinkeinoelämän keskusliiton julkaiseman vihreiden investointien dataikkunan mukaan edellä mainituilta aloilta on ilmoitettu reilut 60 investointihanketta, jotka voisivat olla veroporkkanan potentiaalisia hyödyntäjiä.
Valmisteltavan verohyvityksen tavoitteena on saada sähköä hyödyntäviä mittaluokaltaan suuria teollisia investointeja liikkeelle ja samalla tukea puhtaan siirtymän teollisuuden ekosysteemin rakentumista Suomeen.
Verokannustimella yritys voisi vähentää 20 prosenttia investoinnin kokonaiskustannuksesta – enintään 150 miljoonaa euroa – maksettavaksi tulevasta yhteisöverosta.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että maksimituen voisi saada 750 miljoonan euron investointiin.
Liiketoiminnan oltava kannattavaa
Yhteisöveroa maksetaan verotettavasta tuloksesta eli yrityksen toiminnan on oltava kannattavaa, jotta hanke voi saada verohyvityksen. Hallitus on painottanut, että verohyvitysmalli toteutetaan julkisen talouden kestävyys turvaten.
Verkkouutisten hallituslähteistä saamien tietojen mukaan yritys voisi tehdä hankekohtaisen hyvityksen kymmenen vuoden aikana.
Kymmenvuotinen hyvityksen jaksotus tarkoittaa tasaisella taulukolla 15 miljoonan euron vuotuista vähennysoikeutta.
Suomen yhteisöverokanta on tällä hetkellä 20 prosenttia. Karkeasti laskettuna hyödyntääkseen 15 miljoonan euron vuotuisen hyvityksen yhteisöverosta yhtiön verotettavan tuloksen on oltava 75 miljoonaa euroa.
Vety- ja akkuteollisuuden tuotantolaitokset ovat uuden teknologian investointeja, joissa toiminnan ensimmäiset vuodet ovat yleensä tappiollisia ja liiketoiminta alkaa tuottaa voittoa vasta vähitellen.
20 kuukauden aikaikkuna
Asiantuntijoiden mukaan 150 miljoonan euron hankekohtainen verokannustin on kuitenkin merkittävä. Hallituslähteiden mukaan verokannustinmalli on käytännössä kopioitu Ranskasta.
Hallitus on linjannut, että verohyvitys myönnettäisiin 31.12.2025 loppuun mennessä uusille ja toteutettavaksi päätetyille investointihankkeille.
Investointipäätös on siis tehtävä ensi vuoden loppuun mennessä, jos tukea aikoo saada. 20 kuukauden aikaikkuna on tiukka. Tämä tarkoittaa, että hankkeen täytyy tässä vaiheessa olla jo pitkällä; käytännössä investointihankkeen toteutettavuusselvitys sekä lupaprosessit pitää olla jo käynnissä.
Esimerkiksi Suomeen kaavailluista vetyhankkeista useamman investointipäätöstä on kaavailtu vuosille 2026–2028. Verokannustin voi kirittää joitakin hankkeita aikaistamaan investointipäätöstä.
Suurhankkeet kysymysmerkki
Suurimpien hankkeiden osalta aikataulu on kuitenkin erittäin tiukka.
Jättihankkeista esimerkiksi Blastr Green Steelin Inkooseen kaavailtu vihreän teräksen investointi on viimeisten tietojen mukaan viivästynyt esimerkiksi luvituksen osalta ja investointipäätöstä odotetaan vasta vuodelle 2030.
Myös kolmea tuotantolaitosta Suomeen kaavailleelle yhdysvaltaiselle Plug Powerille tulee kiire, jos se aikoo saada 5,6 miljardin euron investoinneista lopulliset päätökset ensi vuoden loppuun mennessä. Yhtiö ilmoitti viimeksi viime syksynä, että investoinnin esiselvitysvaihe on tehty.
Investointeja kiihdyttävän verokannustimen taustalla on globaalisti koventunut kilpailu teollisista investoinneista. Tätä on ruokkinut EU:n muuttunut valtiontukipolitiikka, jonka seurauksena suurimmat jäsenmaat ovat tukeneet kymmenillä miljardeilla euroilla maihinsa tulevia investointeja.
Lisäksi Yhdysvallat lanseerasi niin sanotun IRA-paketin, jonka tarkoituksena on muun muassa tarjota verohelpotuksia maan vihreän energian toimijoille.
Toimintaympäristön muutoksen jälkeen Suomen kilpailuasetelma on heikentynyt ja uusia toimia tarvitaan.
400 miljoonan euron varaus
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) totesi aiemmin tässä kuussa Verkkouutisten haastattelussa, että investointien veroporkkanan etu kansallisiin valtiontukiin nähden on se, että veroporkkana on neutraali toimi. Lisäksi poliittisten päättäjien ei tarvitsisi pohtia, onko jokin investointihanke strateginen ja tehdä valintoja hankkeiden väliltä.
Hallitusohjelmassa on osana neljän miljardin euron investointiohjelmaa myös kirjaus 400 miljoonan euron elinkeinopoliittisesta varauksesta. Verkkouutisten hallituslähteistä saamien tietojen mukaan investointiohjelmaa tullaan edistämään alkuperäisen suunnitelman mukaan
Elinkeinovarauksen käytöstä tarvitaan vielä EU:n notifiointi, jonka jälkeen myös 400 miljoonan potti olisi käytettävissä talouskasvun ja investointien vauhdittamiseen.
– Lähtökohta on, että rahat käytettäisiin strategisiin ja tarkkaan harkittuihin hankkeisiin siten, että tuella varmistetaan investoinnin saaminen Suomeen, Rydman kommentoi elinkeinopoliittisen varauksen käyttöä Verkkouutisten haastattelussa.