Verkkouutiset

Omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin logo kuvattuna toukokuussa 1995. LEHTIKUVA / ARKISTO, LEHTIKUVA / MARJA SEPPÄNEN-HELIN

1990-luvun lama-ajan tunnetuin roskapankki purettiin

Arsenal perustettiin pankkikriisin yhteydessä vuonna 1993.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lama-ajan ja pankkikriisin pesänselvityksistä tunnetuksi tullut valtion omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal on purettu, tiedottaa valtiovarainministeriö.

Valtio perusti omaisuudenhoitoyhtiö Arsenalin vuonna 1993 pankkikriisin yhteydessä, jotta terve pankkitoiminta saatiin erotettua ongelmallisten omaisuuserien ja vastuiden käsittelystä. Valtion täysin omistaman Arsenalin tehtävänä oli muun muassa hallinnoida järjestämättömiä luottoja ja realisoida niiden vakuutena ollutta kiinteistöomaisuutta.

Arsenal asetettiin vapaaehtoiseen selvitystilaan vuonna 2003, ja omaisuuden selvittäminen valmistui viime vuonna. Selvitystilan aikana Arsenal palautti valtiolle varoja pääomanpalautuksina 210 miljoonaa euroa eikä valtio joutunut pääomittamaan yhtiötä.

Valtio-omistaja päätti tiistaina 10. syyskuuta Arsenalin yhtiökokouksessa lopettaa selvitystilan ja purkaa yhtiön, koska kaikki oikeusprosessit on saatu päätökseen ja konkurssipesät on lopetettu.

Arsenal Oyj:n jäljellä olevat saatavat ja muu omaisuus siirtyivät Valtiokonttorin taseeseen. Valtiovarainministeriö osoitti saatavien perinnän Valtiokonttorin tehtäväksi. Yhtiön saatavia ei saa myydä ulkopuolisille tahoille.

Arsenalin toimintaa käsiteltiin aikanaan paljon julkisuudessa ja se sai paljon arvostelua.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuussa 1996, että vuosina 1993-95 Arsenal kirjasi luottotappioita ja arvonalennuksia yhteensä 13,9 miljardia markkaa (noin neljä miljardia euroa nykyrahassa). Arsenalin asiakasmäärä oli 1990-luvun puolivälissä noin 12000.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)