Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador. LEHTIKUVA/Getty Images/AFP Agustin Cuevas

Tutkija: USA:n naapurin Venäjä-flirtti on leikkiä tulella

Meksiko on amerikkalaistiedon mukaan Venäjän sotilasagenttien keskeinen temmellyskenttä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Meksikon toiminta on herättänyt ulkopolitiikan tutkija Arturo Sarukhanin mukaan kysymyksiä läntisissä pääkaupungeissa siitä lähtien, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin aloitti helmikuun lopulla avoimen hyökkäyksen Ukrainaan.

– Ensi silmäyksellä näyttäisi siltä, että Meksikossa jotkut aikovat tahattomasti tai tahallaan avata ”toisen rintaman” Moskovalle, Meksikon Washingtonin-suurlähettiläänä 2007–2013 toiminut Sarukhan kirjoittaa yhdysvaltalaisen Brookings-ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Presidentti Andrés Manuel López Obrador on selittänyt Meksikon pysyttelevän ”puolueettomana”, välttävän ”sekaantumista” muiden maiden asioihin ja ”pyrkivän tulemaan toimeen kaikkien kansakuntien kanssa”. Hän on myös kritisoinut Yhdysvaltojen ja EU:n Ukrainalle antamaa apua ja torjunut ajatuksen Kanadan, USA:n ja Meksikon yhteisistä Venäjä-pakotteista.

– Kun presidentin Morena-puolue ja sen liittolaiset kongressin alahuoneessa ovat maaliskuun lopulla häpeämättömästi perustaneet Meksiko-Venäjä-ystävyysryhmän, joka tarjoaa Venäjän suurlähettiläälle tilaisuuden levittää valheita ja disinformaatiota, Meksiko leikkii sokeasti tulella, Sarukhan toteaa.

Tilanteen hälyttävyyttä on hänen mukaansa omiaan korostamaan se, että Yhdysvaltain asevoimien pohjoisen esikunnan päällikkö, kenraali Glen VanHerck on sanonut Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentteja olevan Meksikossa enemmän kuin missään muualla maailmassa.

– Ei ole yllättävää, että Yhdysvalloissa reaktiot ovat vaihdelleet tyrmistyksestä syvään huoleen ja suuttumukseen. Kongressiedustajat ovat jo vastanneet muun muassa vaatimalla niiden meksikolaisten kansanedustajien viisumien peruuttamista, jotka ovat tukeneet ystävyysryhmän perustamista ja osallistuneet sen toimintaan.

López Obradorin Putinia myötäilevää linjaa kuvastaa Sarukhanin mukaan myös se, että kun YK:n yleiskokouksessa käsiteltiin Venäjän erottamista YK:n ihmisoikeusneuvostosta, Meksiko pidättäytyi äänestyksestä.

– Kun tiedetään, että Meksiko käy Yhdysvaltojen kanssa kahdessa päivässä saman verran kauppaa kuin vuodessa Venäjän kanssa, ideologia näyttää menevän kaiken muun edelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS