Kauko-ohjattava robotti rintamakäytössä. / United24

700 kilon robotti kestää miinojen osumat etulinjassa

Ukrainan joukot käyttävät uusia laitteita huoltokuljetuksiin, evakuointeihin ja miinanraivaukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sekä Ukrainan että Venäjän asevoimat ovat lisänneet viimeisen vuoden aikana miehittämättömien maa-ajoneuvojen käyttöä rintamalla.

Niitä käytetään ammuskuljetuksiin, haavoittuneiden evakuointiin ja miinanraivaukseen. Osa laitteista on varustettu esimerkiksi raskailla konekivääreillä suoria yhteenottoja varten.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Ukrainalainen United24-media esittelee uuden teknologian käyttöä 3. rynnäkköprikaatin rintamalohkolla. Sotilaat kokeilevat muutama kuukausi sitten saamiensa robottien soveltuvuutta erilaisiin tehtäviin.

Telaketjuilla varustettu, kauko-ohjattava TerMIT-maadrooni painaa noin 300 kilogrammaa. Se pystyy kuljettamaan jopa 500 kilogramman kuorman.

– Ei mitään hienoa, vain yksinkertaista ja helposti saatavilla olevaa tekniikkaa. Akut ovat kahdessa laatikossa, ja ne on helppo vaihtaa, ukrainalaisupseeri kertoo.

Hänen mukaansa tavoitteena on esitellä laitteet jokaiselle yksikön sotilaalle. Modernia sodankäyntiä on jo vaikea kuvitella ilman tukitehtävissä toimivia robotteja, upseeri huomauttaa. Etulinjan yksiköille toimitetaan yleensä robotin perusrunko, joka varustetaan paikallisten tarpeiden mukaan.

Erästä ajoneuvoa kuvaillaan ”metallilaatikoksi pyörien päällä”. Noin 700 kilogrammaa painava robotti pystyy kuljettamaan 400–500 kilogramman kuorman 40 kilometrin päähän. Miinatkaan eivät pysäytä sitä.

– Renkaat ovat täyttä metallia. Rovertech-yhtiö yritti keksiä tavan suojautua jalkaväkimiinoilta, eli tällä tavoin renkaat tai telaketjut eivät mene rikki, sotilas kertoo.

Hänen mukaansa kyseiseen robottiin osui kolme venäläisdroonien pudottamaa kranaattia, mutta se silti pääsi takaisin omien joukkojen asemiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS