Kittilän kultakaivos. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Asiantuntijat TE:lle: Tämä on turvallisin tapa sijoittaa kultaan

Kultakaivoksiin liittyy omat riskinsä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Voimakkaasti viime aikoina kallistuneesta kullasta kiinnostunut sijoittaja saattaa tutkia sijoittamista myös kultakaivoksiin. Niihin liittyy omat riskinsä, kertoo Talouselämä.

– Niihin voi liittyä poliittisia riskejä tai ympäristöriskejä, sanoo Aktian vaihtoehtoisten sijoitusten johtaja Marjo Koivisto Markkinaraati-ohjelmassa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU ALLA

Maailman suurimpiin kultakaivoksiin kuuluvat muun muassa yhdysvaltalainen Newmont ja kanadalainen Agnico Eagle Mines. Edellisen osakekurssi on noussut vuodessa yli 10 prosenttia ja jälkimmäisen jopa 50 prosenttia.

– Ylipäätään mineraali- ja kaivosteollisuus on mielenkiintoinen toimiala. Arvonluonti tapahtuu kuitenkin ennen muuta lopputuotteissa, Koivisto sanoo.

Kultaa käytetään eniten koruteollisuudessa. Toiseksi eniten sitä on keskuspankkien holveissa, noin 25 prosenttia. Sijoittajilla kullasta on runsaat viidennes.

Asiantuntijoiden mukaan keskuspankkien omistusosuus voi olla virallisia tietoja suurempi, sillä kehittyvien talouksien raportoinnissa voi olla heittoa.

Suomen Pankilla on kultaa 44 tonnia, sanoo vanhempi salkunhoitaja Jukka Lähdemäki. Nykykursseilla sen arvo on noin neljä miljardia euroa.

Asiantuntijat arvioivat turvallisinta tapaa sijoittaa kultaan.

– Olisiko se fyysistä kultaa pitävä ETF, sanoo Aalto-yliopiston professori Markku Kaustia.

Koivisto ja Lähdemäki ovat samaa mieltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS