Georgian parlamentissa on määrä käsitellä maanantaina kiistelty lakisesitys, jonka mukaan tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja muiden voittoa tavoittelemattomien järjestöjen olisi rekisteröidyttävä ”vieraan vallan etuja ajaviksi”, jos yli 20 prosenttia niiden rahoituksesta tulee ulkomailta.
Kriitikoiden mukaan lakiesitys on mallinnettu vuosikymmeniä vanhaan ”ulkomaisten agenttien” lainsäädäntöön, jota Venäjän presidentti Vladimir Putin on hyödyntänyt tukahduttaakseen toisinajattelijat ja rangaistakseen riippumattomia instituutioita. EU:n viranomaisten mukaan lakiesitys olisi merkittävä takaisku Georgian jäsenyyspyrkimyksille.
Georgian pääkaupungissa Tbilisissä nähtiin lauantaina suuri joukkomielenosoitus, kun arviolta 200000 ihmisiä oli kaduilla hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa. Mielenosoittajat huusivat muun muassa ”Kyllä Eurooppa!” ja ”ei Venäjän laille”.
Maan oppositiojohtajat ovat kehottaneet kansalaisia uusiin joukkomielenosoituksiin. Georgian hallituksen virkamiehet vannoivat pidättävänsä mielenosoittajat, jotka yrittävät tukkia parlamenttirakennuksen ennen keskusteluja kiistanalaisesta lakiehdotuksesta.
Lakiesitys on määrä käsitellä parlamentin valiokunnassa maanantaina, ja parlamentin odotetaan vahvistavan sen tiistaina.
Georgian pääministeri Irakli Kobakhidze totesi sunnuntaina lehdistötilaisuudessa, että lakiesitys ”heijastaa Georgian yhteiskunnan tahtoa”.
Pääministeri varoitti mielenosoittajia siitä, että ”väkivalta ei jää rankaisematta” mutta kehotti poliisia ”osoittamaan maksimaalista kärsivällisyyttä ja toimimaan korkeatasoisesti vastattaessa väkivaltaan ja loukkauksiin”. Mielenosoittajia on edelleen parlamenttirakennuksen ympärillä lakiesityksen käsittelyn lähestyessä.
Sunnuntaina presidentti Salome Zurabišvili kehotti omassa tiedotustilaisuudessa hallitsevaa puoluetta peruuttamaan lakiesityksen tai siirtämään sen voimaantuloa 26. lokakuuta pidettävien parlamenttivaalien jälkeiseen aikaan. Presidentti kritisoi voimakkaasti maan hallitusta ja valtapuolueen (Georgialainen unelma) johtajia siitä, että he eivät olleet huomioineet tuhansien kansalaisten näkemyksiä.
– Tämä laki on venäläinen, hallituksemme menetelmät ovat venäläisiä, ja jopa pääministerin puhe tänään on venäläinen, presidentti totesi sunnuntaina.
Presidentti sanoi myös, että Georgia osoitti lauantaina maailmalle jälleen kerran, ettei se anna kyseenalaistaa eurooppalaista tulevaisuuttaan eikä salli ”Venäjän lain” hyväksymistä.
Maan turvallisuusjoukot ovat reagoineet aikaisempiin mielenosoituksiin kyynelkaasulla ja vesitykeillä sekä pidättämällä mielenosoittajia. Mielenosoittajat ja toimittajat ovat myös osoittaneet kumiluodeista aiheutuneita vammoja, vaikka viranomaiset ovat kiistäneet niiden käytön.
Raportit turvallisuusjoukkojen toimista lauantain mielenosoitusten aikana olivat epäselviä, eikä pidätyksistä saatu välitöntä vahvistusta.
Yhdysvallat on ollut yksi Georgian suurimmista tukijoista maan pyrkimyksissä liittyä Euroopan unioniin ja lähentyä muihin länsimaisiin instituutioihin. Yhdysvallat on tuominnut lakiesityksen.
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan ylisti mielenosoittajia lauantaina.
Lisäksi 29 Yhdysvaltain edustajainhuoneen jäsentä on lähettänyt pääministeri Kobakhidzelle avoimen kirjeen, jossa he ilmaisivat ”vakavan huolensa” ja kehottivat hallitusta peruuttamaan lakiesityksen.